Startskottet har gått för stora O-ringenbygget

Startskottet har gått för bygget av O-ringens tävlingsplatser. På Bodens motorstadion beredds marken för att sätta upp 20 tält och spika upp matchfållor.- Här kommer det att trampa 20 000 människor som mest, säger byggchefen Lennart Larsson.

Foto:

BODEN2013-06-25 17:23

Så det gäller att marken är stadig. Arenaansvarige och byggmästaren Larsson från Kalix jobbar under sin semester.

–•O-ringen behöver mycket folk. Jag tycker vi ligger bra till med arbetet som ska göras på de tre tävlingsplatserna, säger han.

Det dammar rejält i den snustorra marken när maskinförare under utbildning från Wesab gräver i marken på Motorstadions tävlingsbana där det brukar köras rallytävlingar. På en del av det 24 x 24 meter stora området ska 20 tält sättas upp.

– På marken där tälten ska vara har det tryckts bort lite björkskog med en bandschaktare. Marken har bara sedan behövt planas ut, säger maskinfordonsläraren Michael Johansson, Wesab Utbildning.

Riktiga uppdrag

Han tycker det är roligt att hans fordonselever kan jobba med riktiga uppdrag istället för att bara vända runt en jordhög.

- De elever som kör lastbil har även skött tranporten av grävmaskiner till andra tävlingsplatsen Storklinten där det mesta arbetet är gjort. Två veckor efter midsommar ska allt markjobb vara klart, säger Johansson.

Motorstadion ska sedan förvandlas till liten mysig tältstad. I tälten ska det finnas rum med fyra kiosker, försäljning av sportartiklar, utbildning för nya utländska orienterare, resultatkontor med dataskärmar och tidtagningssystem. Det blir också fyra tält enbart för barnpassning.

- Vi kommer att ha Sveriges största dagis här som ska se efter 400 barn när föräldrarna orienterar, säger Lennart Larsson.

Innan tälten ska monteras upp ska arbetsstyrkan även bygga 10 matchfållor som är 75 meter långa.

–•Vi har en del pinnar som ska slås ned i marken. Tävlingsområdet ska också inhägnas med en del reklamskyltar som ett staket, säger Lennart Larsson.

Norrbottens Motorsällskap kommer sedan att sköta bevakningen av området dygnet runt när tältstaden är klar.

- O-ringen är som ett cirkussällskap. Tälten plockas ned efter varje tävlingsetapp och flyttas runt till nästa ställe, säger Larsson.

Toaletter på väg

60 toaletter är också på väg till Boden, men de är redan ihopspikade av ett företag i södra Sverige som sköter all leverans av O-ringens utedass.

I morgon, onsdag, börjar arbetsgruppen själva spika ihop duschplatserna vid Rödbergets skjutbana. Bodens värmeverk kommer att leverera varmvatten vilket även det kommer att bli uppe i Klinten.

- Så det är lyxigt. Orienterarna är oftast van vid kallt vatten, säger Lennart Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om