Sköterskor sa upp sig – fick högre lön

Sjuksköterskornas uppsägningar gav resultat. Nu är bodensaren Helen Antti och två andra arbetskamrater tillbaka och jobbar natt på ortopeden med högre lön.–Nu vill landstinget satsa på nattpersonalen, säger hon.

Utbildningsplatserna för både läkare och sjuksköterskor blir fler.FOTO: Kurt Engström

Utbildningsplatserna för både läkare och sjuksköterskor blir fler.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Boden2014-01-21 13:41

Skälet till protesten var att nyutexaminerade sjuksköterskor fick högre ingångslön än erfarna sjuksköterskor.

–Vi gjorde en skrivelse och det fanns ett uppdämt missnöje. Alla sköterskor på natten skrev på även dem som inte gjorde som oss och sa upp sig. Jag ansåg att löneutvecklingen var på tok för dåligt och valde att säga upp mig tillsammans med ett tiotal andra från ortopeden, kirurgen och medicin. Eftersom fler gjorde samma sak så gav det bättre effekt. Jag hade tröttnat, säger Helen Antti, sjuksköterska på ortopeden.

Hennes plan var att efter uppsägningstiden på tre månader söka jobb. Samtidigt kunde hon och de andra fyra sjuksköterskorna följa vad som hände med deras uppsagda nattjänster. Det finns inget intresse bland sökande att jobba natt.

-Nej, jag vet inte varför det är så. Ingen sökte våra natttjänster på ortopeden. I december var 24 skötersketjänster ute på sjukhuset, säger sjuksköterskan Helen Antti.

Tre tillbaka på ortopeden

Under uppsägningstiden kallade landstinget till träffar. Två av fem sköterskor som tidigare jobbade på ortopeden har tackat ja till nya tjänster på nya hjärtavdelningen som öppnats och dagkirurgen uppvaket. Med betydligt bättre lön. Helen Antti och en annan arbetskamrat har inte varit så aktiva med att söka nya jobb under uppsägningstiden som skulle löpt ut om en månad.

–Jag hade planer på eventuellt jobba i Norge och min arbetskamrat i Arvidsjaur. Vår tredje sköterska har i dagarna blivit erbjuden en anställning på Sandens vårdcentral.

Men sköterskan tackade nej, när sköterskebristen fick landstinget att backa i lönefrågan.

–Landstinget träffade oss alla tre sjuksköterskor i början av veckan. Då valde min arbetskamrat bort vårdcentralsjobbet när hon fick samma lön om hon skulle återgå till sin gamla skötersketjänst på natten på ortopeden. Så nu är vi alla tillbaka med betydligt högre lön än vad vi först blev erbjudna, säger Helen Antti.

Själv fick hon 1900 kronor i lönepåslag och tjänar i dag över 27 000 kronor i månaden.

–Påslagen varierar för sköterskorna. Men de mer erfarna ligger på samma löner.

I det nya lönebeskedet från arbetsgivaren står det att landstinget gör en lönesatsning för nattsköterskor, inte på grund av uppsägningarna, utan för att det är en grupp som är svårrekryterad.

Först när ni sa upp er så fick ni högre lön?

–Ja, det satte ju lite extra skruv. Nu känns det kul igen och jag är nöjd, säger Helen Antti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om