Skarpladdad revolver hittad i bil efter polisjakt

En drogpåverkad förare körde omkring med en skarpladdad revolver i baksätet under en polisjakt i förra veckan. Bilen stoppades först när föraren körde av vägen vid punkt 49. Om vapnet kan kopplas till beskjutningen av 45-åringen vill polisen inte uppge.

Här i närheten av punkt 49  tog det stopp för den drogpåverkade föraren som körde in i en snödriva med bilen. Polisen grep sedan den drogpåverkade föraren och hans kvinnliga passagerare.FOTO: Lena Leffler

Här i närheten av punkt 49 tog det stopp för den drogpåverkade föraren som körde in i en snödriva med bilen. Polisen grep sedan den drogpåverkade föraren och hans kvinnliga passagerare.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-04-18 22:00

Polispatrullen stötte på fordonet efter Sveavägen och beslöt att stoppa den för att föraren körde fort och vid ett tillfälle vinglade till. När föraren upptäckte polisbilen försökte denne köra ifrån förföljarna och det inleddes en polisjakt i hög hastighet. Biljakten gick mot Heden via Trångfors, Hedsvedjan och slutade med att föraren körde in i en snödriva vid punkt 49.

Poliserna grep den misstänkte drogpåverkade mannen som handfängslades och togs till förhör liksom hans kvinnliga medpassagerare.

Känd av polisen
Bilen genomsöktes och polisen fann en revolver av märket Walther i baksätet med två kulor i. Vapnet beslagstogs, en bärgare kallades till platsen och bilen fördes till polisstationen för teknisk undersökning. Den gripne mannen i 30-årsåldern är känd av polisen. Han och kvinnan anhölls och släpptes efter erkännande av grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Det var åklagaren Ulla-Karin Lindström som bestämde att paret inte skulle häktas trots sitt skarpladdade vapen i bilen, utan båda försattes på fri fot för att de inte försvårade utredningen eller det fanns risk för fortsatt brottslighet.

Spelar inte ett laddat vapen någon roll?
- För att häkta någon måste det föreligga särskilda häktningsgrunder och det fanns inte här. Finns ingen anledning och hålla någon om man inte behöver det. När
det gäller vapenbrottet är det en annan åklagare som är förundersökningsledare, säger åklagaren Lindström.

Boden har haft fyra mordförsök på en månads tid. 31 mars skottskadades en annan kriminell 45-åring i Boden. P-O Andersson som leder förundersökningen har tidigare uppgivit att det rör sig om någon kriminell uppgörelse med knark inblandat. Inget vapen är påträffat och ingen pratar med polisen.

- Jag vill inte gå in på om vi hittat något vapen. Det råder förundersökningssekretess och ärendet är inte nedlagt.

Kan det beslagtagna vapnet förra veckan kopplas till mordförsöket?
- Det är ett vapen som alla andra. Alla beslagtagna vapen undersöker vi och ser hur och om det har använts och är skjutdugligt, säger Andersson.

Har det varit mycket vapenbrott sista tiden?
- Statistiken går upp och ned i perioder. Det är inte ovanligt att det dyker upp vapen och inte heller ovanligt att detta sker i kriminella kretsar, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om