Se: Här ska den 50 meter långa tårtan stå

Deras pappa, konditorn Peter Kraus, skulle bara fara iväg på ett litet äventyr. Han hamnade i Boden och det blev till ett livsäventyr. Nu driver sönerna Mikael och Krister Kraus konditori Opalen, som nästa vecka firar 50-års jubileum.

JUBILERAR. Bröderna Krister och Mikael Kraus äger Konditori Opalen och nästa vecka uppmärksammar de att Opalen fyller 50 år.

JUBILERAR. Bröderna Krister och Mikael Kraus äger Konditori Opalen och nästa vecka uppmärksammar de att Opalen fyller 50 år.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-11-09 20:21

Festen varar i dagarna fem bland annat med en 50 meter lång bjudtårta uppdukad i gallerian på tisdag.

Men Mikael Kraus berättar att det var en gång en man som bodde i Tyskland och som flera år senare blev hans pappa.

– Pappa ville fara ut på äventyr och sökte arbete i Sverige. Han fick jobb på Opalen i Boden.

Det var 1968. När Peter Kraus kom till Sverige var det svårt med språket första tiden och Hervor tolkade åt honom. Det utvecklades till en relation. Peter och Hervor blev ett par och bildade familj.

– Pappa köpte Opalen 1978 tillsammans med en kollega. 1990 tog pappa över helt själv och 2001 tog jag och min mellanbror Thomas över. För fem år sedan slutade Thomas och Krister klev in som delägare.

I år fyller Opalen 50 år och det ska firas med olika erbjudande måndag till fredag. Genomgående finns siffran fem med på ett eller annat sätt. På tisdag bjuder Opalen på en 50 meter lång tårta som ska dukas upp från gallerians entré vid Buketten till Opalens kafé.

– Vi tänker garnera den på plats och klockan tio släpper vi på. Vi har informerat en del skolor om jubileumsfirandet och bjuder alla på tårta tills den tar slut. När det är slut är det slut, säger Mikael Kraus.

Hans förhoppning är att det ska komma mycket folk. Han berättar att de tidigare i år gjorde en tårta på tio meter till nationaldagsfirandet på Försvarsmuseum.

– Vi tyckte det var långt.

Hur känns det?

– Jättespännande och roligt. Samtidigt vet man inte hur många som kommer, så det är spännande ovisst.

På fredag blir det avslutning med after work och kaféet görs om för en kväll för att göra plats för en scen. Kören Voces Bodenses underhåller och det blir en Beatleshyllning.

– Vi har tidigare fått en förfrågan av Allan Nyström om vi inte kunde göra något med Beatles och vi tyckte det passade utmärkt nu. Det var ju också för ungefär 50 år sedan som Beatles var som mest populära, säger Mikael Kraus.

Det blir en frossa i Beatlesmusik.

Mikael Kraus berättar att det är något speciellt med att driva ett familjeföretag.

– Det blir mycket jobbprat hemma. Men det funkar jättebra. Mamma jobbar på kontoret och håller ett öga på oss. Min fru är också här och dottern är på Lilla Bageriet, som premiäröppnar idag (läs måndag den 7 november reds. anm.). Krister är ju också här och även hans fru hoppar in ibland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om