Rätt menyer ska hjälpa kockelever till regionfinal

Ju fler kockar desto bättre soppa. Ja, Björknäsgymnasiets tjejtrio hoppas nå regionfinalen i Unga Ekokockar.
- Vi tränar för fullt. Det blir menyerna som avgör för det är svåra råvaror i år, säger kockeleven Lisa Tingstad-Solsana.

Fanny Hansson, Lisa Tingstad-Solsana och Linn Hällefors, elever på Björknäsgymnasiets restaurangprogram hoppas ta sig till regionalfinal i Unga ekokockar och även ännu högre upp.

Fanny Hansson, Lisa Tingstad-Solsana och Linn Hällefors, elever på Björknäsgymnasiets restaurangprogram hoppas ta sig till regionalfinal i Unga ekokockar och även ännu högre upp.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-03-04 14:00

Unga Eco-kockar är en lagtävling med tre elever i varje lag och riktar sig till elever i årskurs två på gymnasieskolans Hotell- och restaurangprogram. Temat är god, sund mat gjord på lokalt producerade, ekologiska råvaror. Sedan utser en receptjury sex tävlande tremannalag i sex regionfinaler - från Malmö i söder till Östersund i norr under våren. I år har Björknäsgymnasiets restauranglärare själva tagit ut ett kocklag" till tävlingen vilket det inte varit tidigare tävlingsår.

- I fjol var vi bara en ynka poäng från vinst i regionfinalen. Därför heter årets lag " tredje gången gillt". Vi har fått ihop bra recept och matchat ihop kockelever som vi tror tillsammans kan göra bra ifrån sig. Det är ju också viktigt att eleverna klarar av att laga maten på det sätt som det är tänkt. Alla rätter ska ställas fram och vara klara inom en viss fastställd tid under tävlingsmomentet, säger läraren Kenneth Winblad von Walter.

De tävlande kockeleverna Lisa Tingstad-Solsana, Fanny Hansson och Linn Hällefors trivs med sin utbildning.

- Det är en familjär stämning här som jag gillar, säger Fanny Hansson.

- Jag har alltid haft mat som ett intresse och visste att jag ville gå den här utbildningen. Mina föräldrar jobbade i kök när jag var liten och det vill jag också göra, säger Lisa Tingstad- Solsana.

Matlagning och bakning har även Linn Hällefors alltid hållit på med.

Trion tycker det ska bli spännande att tävla trots att årets råvaror är lite " speciella. Förrätten ska bestå av tre kålsorter.

- Ja, det blir en utmaning. Man får väl smaksätta kålen, säger Lisa Tingstad-Solsana.

Till varmrätt blir det en fläsksida med eller utan ben, men de tävlande får själva välja styckningsdetaljen. Efterrätten ska innehålla havtorn, små oranga bär som påminner om rönnbär.

Det låter svårt?
- Bären är goda när man fått jobba med dem. Fast havtorn användes mycket på restaurangen i Stockholm där jag gjorde min praktik. Så lite snappade man väl upp där, säger Lisa Tingstad-Solsana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om