Rådigt ingripande vid anlagd brand

Fastighetsskötaren Lars-Göran Lundberg agerade snabbt och släckte den anlagda toalettbranden på Korpenskolan.- Han är hjälten i dag, säger brandbefälet Micael Holmbom, Bodens räddningstjänst.

Fastighetsskötaren Lars-Göran Lundberg släckte toalettbranden. " Det var tur att det inte brann på eftermiddagen för då hade det kunnat slutat riktigt illa."

Fastighetsskötaren Lars-Göran Lundberg släckte toalettbranden. " Det var tur att det inte brann på eftermiddagen för då hade det kunnat slutat riktigt illa."

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-10-14 06:00
Vid 10.30-tiden larmades brandkår och polis till en brand på högstadieskolan. I G-huset hade någon roat sig med att sätta eld på en pappershållare inne i en toalett i trapphuset.
"Ett väldans liv"
- Det var lektioner i huset. Jag var själv nere i källaren när det blev ett väldans liv i korridoren. Någon elev skrek att det brinner. Jag rusade uppför trappan och kände på toalettdörren som var alldeles varm.
Fastighetsskötaren Lars-Göran Lundberg tog även fram vattenslangen och spolade under dörren.
- Jag tordes inte öppna dörren direkt för jag visste inte hur mycket det brann på toaletten. När jag öppnade dörren vällde jättemycket tjock rök ut. När jag släckt så sprang jag upp och öppnade rökluckan, säger Lundberg.
Så när Bodens räddningstjänst anlände var branden redan släckt. Polisen pratade även med skolans personal men det finns i dagsläget ingen misstänkt för branden.
- Vi satte in fläktar för att vädra ut röken och öppnade toalettaket för att se att det inte pyrde någonstans. Jag tycker fastighetsskötaren är skolans hjälte. Utan hans rådiga agerande hade det kunnat sluta annorlunda, säger Micael Holmbom, räddningstjänsten.
Nyrenoverad toalett
- Tänk om branden börjat i slutet av dagen då hade det kunnat gå illa. Jag har tidigare släckt lite småbränder. Eleverna har kastat brandbomber i korridoren, säger Lundberg.
Han tycker det känns tråkigt om det är elever som ligger bakom skadegörelsen. Toaletten var precis nyrenoverad.
- Ungarna vet inte vad det kostar när man förstör. Skolan hade kunnat göra något annat för pengarna, säger fastighetsskötaren Lars-Göran Lundberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om