Potterillustratör på helgens game jam

Alvaro Tapia, som bland annat illustrerat de svenska Harry Potter-böckerna, besökte i helgen Arctic game jam. "Gemensamt är att vi försöker förmedla en berättelse, en upplevelse på olika sätt."

GAME JAM. Jessika Åström, Alvaro Tapia, Sofia Almqvist och Michael Stenmark, arrangör, har varit med på helgens game jam i Boden.

GAME JAM. Jessika Åström, Alvaro Tapia, Sofia Almqvist och Michael Stenmark, arrangör, har varit med på helgens game jam i Boden.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-04-02 15:45

Boden Business park stod som värd och organisationen Arctic game lab var arrangör. Organisationen arbetar för att stärka spelbranschen i Norrbotten och Västerbotten. Helgens event lockade 40 deltagare från båda länen och Alvaro Tapia, som bor i Stockholm. Han kommer från Lund, men flyttade till huvudstaden när han kom in på konstfack. Därefter blev han kvar.

– Nu är jag här och utforskar världen norr om Stockholm. Jag gillar det.

Han har illustrerat de svenska utgåvorna av böckerna om Harry Potter. Då gick han på konstfack och kom i kontakt med förlaget i Sverige där redaktionen ville göra en satsning. Då var böckerna inte lika kända som idag.

– Jag ritade den typen av grejer, hade bildspråket och fick uppdraget. Sedan dess har det blivit väldigt mycket fantasy.

Vad tycker du om arrangemanget?

– Underbart. Jag saknade det här när jag vid en viss tidpunkt startade med fantasy och spel. Jag känner att jag är på rätt ställe även om jag inte håller på med den tekniska delen av spel.

Michael Stenmark, Arctic game lab, tillägger att programmerarna är en minoritet på helgens event. Däremot är det sex-sju personer där från serieberättarskolan i Skellefteå. Han förklarar att ett game jam är som när musiker möts och jammar utan noter. Tanken är att träffas för att tillsammans skapa spelidéer och speldemos. Det ger deltagarna möjlighet att testa nya verktyg och träffa likasinnade.

Vem som helst kan vara med bara man är intresserad och har en egen kraft att skapa.

– Vi gör inte något åt någon. Här bygger och skapar man något själv under lekfulla former. Det är fantastiskt i en tid när man får så mycket serverat, säger Michael Stenmark.

Han tycker också att det är fantastiskt att det är så många deltagare med tanke på att det är en smal aktivitet och bara andra gången de genomför den i Boden.

– Vi har samlat olika discipliner; programmerare, musiker, grafiker, illustratörer och författare. Det är det bredaste game jam vi kört på länge. Det viktigaste är att vi får i gång en rörelse.

Grunden är det personliga mötet.

– Vi skapar mötesplatser och arrangerar game jam och workshops. Vi bygger upp nätverk och till slut träffas människor utan oss.

Mattias Bergqvist, affärsutvecklare på Boden Business park, säger att målsättningen på sikt är att få nya företag i regionen som skapar jobb och nya produkter inom branschen.

– Vi är en katalysator på gräsrotsnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!