Polisen får förstärkning i höst - Boden ska bli ännu tryggare

Kriminella gänguppgörelser och droger. Bodens många våldsbrott riktas enligt polisen och kommunledningen inte mot allmänheten.- Det är oroväckande med våldsbrotten, men vi vill betona att Boden är tryggt säger Ulf Sköld, polisen.

Foto:

BODEN2012-04-19 17:42

På torsdagen höll kommunledningen och polisens olika områdeschefer för Boden/Luleå en gemensam presskonferens för att ge en lägesbild av brottsligheten i Boden. När det gäller de senaste uppmärksammade brotten säger polisen att de inte riktas mot allmänheten. Många av dessa är också narkotikarelaterade.

- Jag vill betona att Boden är en trygg stad att bo i. Det viktiga är att vi måste jobba långsiktigt och förhindra nyrekrytering till kriminella grupper och bekämpa den drogliberala inställningen som finns i dag, säger Ulf Sköld, som är avdelningschef för den brottsförebyggande verksamheten i Norrbotten.

Fler på fältet
Polisen har i dag enligt Håkan Ershammar, områdeschef för Boden/Luleå, god kontroll på de brottsliga nätverken, men kan inte styra händelserna som sker.

- Vi ska förstärka insatserna mot narkotika och öka fältverksamheten på gatorna. Vi vill röra om i grytan så vi kan få in tips och uppgifter.

- Vi kommer också att öka antalet uniformerade poliser på frekventa tider och har stärkt Boden-Luleåområdet. I Boden pratar vi om förstärkning med fem poliser till hösten, säger Håkan Ershammar.

När det gäller de senaste händelserna är inte dessa våldsbrott kopplade till varandra, men samtliga är drogrelaterade, enligt Urban Pohjanen, utredningschef.

Sticker ut
- Boden sticker ut vad gäller vålds- och hotbrott, men även narkotikabrott. Polisen har också haft ett antal svårutredda våldsbrott som skett i lägenheter där det bor flera personer. Flera brott är lösta medan det i andra fall pågår förundersökningar, säger Pohjanen.

Polisen vill lyfta fram tillsynsmöjligheter och att det ska gälla nolltolerans, vilket betyder att åtgärda problemet när det är litet så att inte brottsligheten får fotfäste.

- Det är viktigt att vi gör insatser organiserat och samlat så att att det ger effekt, säger Ulf Sköld.

- Samhället i stort måste ta krafttag och naturligtvis måste vi på polisen öka vår närvaro i de här områdena. Boden kommer alltid att ha en station för den har ett symbolvärde, säger Håkan Ershammar.

Kommunalrådet Bosse Strömbäck säger att kommunen uppskattar samarbetet och det känns viktigt att jobba vidare med det samverkansavtal som finns med polisen.

- Det avtalet ska nu förnyas och det bygger på konkreta insatser. Det viktigaste är att arbeta långsiktigt med de problembilder som finns och bestämma vad som ska prioriteras, säger Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om