Nu basar förre näringsbossen över pensionärerna i Boden

Förre näringslivschefen Per-Ulf Sandström har blivit ordförande för SPRF, Sveriges pensionärers riksförening, i Boden. " En rolig uppgift."

Förre näringslivschefen Per-Ulf Sandström har blivit ordförande för SPRF, Sveriges pensionärers riksförening, i Boden. " En rolig uppgift."

Foto: Lena Leffler

Boden2013-03-20 06:00

Nu basar förre näringsbossen över pensionärerna i SPRF i Boden.

Per-Ulf Sandström är ju van vid att umgås med politikerna i Bodens kommun.

- Närmaste frågan är givetvis en bättre central lokal. Just nu håller vi till nere i en källare, säger nyvalde ordföranden.

67-årige Per-Ulf Sandström blev tillfrågad av valberedningen och bestämde sig för att tacka ja till uppdraget. Han valdes in som ordförande i februari och efterträdde Bert Selström.

- Jag är ju själv pensionär och gick med i föreningen i samband med en resa som var aktuell. Bert Selström är ju en bidragande orsak till att SPRF, Sveriges Pensionärers riksorganisation, utvecklats så bra som föreningen har gjort. Han har gjort ett fantastiskt arbete och jag hoppas utveckla hans arbete vidare så att det inte stagnerar.

200 på årsmötet
- Men en förening kan ju inte bara fungera med en person utan det finns givetvis fler otroligt duktiga människor med i SPRF. Vi har i dag över 100 personer som på ett eller annat sätt håller i olika aktiviteter eller engagerar sig på annat sätt. Bara till årsmötet kom 200 personer. Vilken annan förening som helst skulle bli grön av avund över det engagemanget, säger Per-Ulf Sandström.

Tillgång
Själv tackade han ja till att bli ordförande för att han kände att han också kunde bidra med något.

- Jag har ju jobbat några år och kan den offentliga sektorn och hur saker och ting fungerar. Det är väl en tillgång som jag har med mig. Jag har också en del kontakter, säger Per-Ulf Sandström.

Många pensionärer ser dig nog ännu som en maktfaktor?

- Visst, många kanske har förhoppningen att jag kan påverka. Jag tror det, säger Sandström.

Ökar kraftigt
I dag har SPRF i Boden träffar sju, åtta gånger per år på olika teman. Pensionärsorganisation har på kort tid ökat med 100 fler medlemmar till dagens siffra på 1 400 medlemmar.

- Det känns roligt med ökningen. Det sociala arbetet som SPRF gör går inte värdera tillräckligt mycket. För många pensionärer bryter föreningen ett utanförskap och skapar gemenskap och möjlighet att förkovra sig. Ta bara studiecirkelverksamheten. Vi har ett otroligt kursutbud och kurser i dag i allt från, släktforskning, havsfiske, itkunskap till bilcamping i Europa. säger Sandström.

Resor
SPRF gör också många endagarsresor eller övernattningsresor . Några har gått till bland annat IKEA i Haparanda, ishotellet i Jukkasjärvi och LKAB-gruvan men även Kukkolaforsen.

- Vår gamle ordförande Bert Selström och hans fru Gunvor ska fortsätta vara reseledare.

Förutom alla trivsamma nöjen så finns det givetvis vissa frågor som retat upp pensionärerna i Boden. Som hemtjänsten, där många ville ha valfriheten att själv välja privat eller kommunal hemtjänst. Även en lokal i centrum har varit en stridsfråga. Bodens kommunpolitiker lovade pensionärerna centralskolans annex. Idag är det rivet.

Egen lokal
- Visst lokalfrågan är viktig och vi måste fortsätta driva den. SPRF har i dag tillgång till Å-center vid större sammankomster men vill också ha en egen föreningslokal.

I dag håller SPRF till i en källarlokal på Johannesgatan. Lokalen är inte anpassad för de medlemmar som har svårt att röra sig.

- Därför måste vi hitta en lokal som ligger mer centralt till rimliga pengar. Vi får inga kommunala bidrag till vår pensionärsverksamhet. Jag tror inte riktigt att kommunen förstått värdet av vår verksamhet, som innebär minskade kostnader för kommunen för andra saker, säger Per-Ulf Sandström, SPRFs nye ordförande i Boden.

Fakta Per-Ulf Sandström

Namn: Per-Ulf Sandström,67.

Tidigare anställningar: Chef för Bodens arbetsförmedling, näringslivschef och chef för Bodens närings- och utvecklingsbolag, egen konsultfirma efter pensioneringen.

Aktuell: Som ny ordförande för Sveriges pensionärers riksförbund (SPRFs) lokalavdelning i Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om