Mottagningen för dig innan allt går över styr

I veckan öppnar Bodens kommun en livsstilsmottagning. Den är till för människor som har funderingar kring sin alkohol- och/eller tablettkonsumtion och som mår dåligt. Den har ett indirekt, men tydligt barnperspektiv.

ÖPPNAR. På torsdag den 3 november öppnar Bodens nya livsstilsmottagning. Therese Sehlstedt, behandlare, Jenny Fahlgren, behandlare, och Maria Eriksson, teamchef Team Stöd, har stora förhoppningar på mottagningen där stort fokus ligger på att jobba förebyggande.

ÖPPNAR. På torsdag den 3 november öppnar Bodens nya livsstilsmottagning. Therese Sehlstedt, behandlare, Jenny Fahlgren, behandlare, och Maria Eriksson, teamchef Team Stöd, har stora förhoppningar på mottagningen där stort fokus ligger på att jobba förebyggande.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-11-01 12:12

Kommunens Team Stöd har mycket för ungdomar. I fjol startades också föräldragruppen eftersom personalen upplevde att det fanns många ungdomar i riskzonen.

– Det finns många insatser riktade mot barn, ungdomar och unga vuxna och så ska det vara. Men alla har rätt till stöd, säger Maria Eriksson, teamchef.

När Jenny Fahlgren och Therese Sehlstedt, båda behandlare, gick en utbildning om tidiga insatser för ungdomar i Stockholm blev de inspirerade av den livsstilsmottagning som Stockholms läns landsting bedriver för vuxna och där man jobbar förebyggande. De tänkte att man måste kunna göra något liknande i Boden om än i mindre omfattning.

Det var fröet till den livsstilsmottagning som öppnar på torsdag i Boden. Den vänder sig till en helt annan grupp än de klienter de har som kommit längre i sitt beroende och missbruk och där det fått större negativa konsekvenser socialt, fysiskt och psykiskt.

– Vi vill komma in i ett tidigare skede, före man hamnat i ett beroende med svåra negativa följder, säger Therese Sehlstedt.

Maria Eriksson tillägger att mottagningen har ett tydligt, men indirekt barnperspektiv.

– Vi vill möta vuxna med hög konsumtion eller överkonsumtion av alkohol eller tabletter eller både ock, som ofta lever i familjer där det finns barn. Kommer vi in i ett tidigt skede så har vi en chans att förbättra livssituationen för barnen eller förhindra en negativ utveckling som på sikt skulle öka deras utsatthet.

Livsstilsmottagningen ligger utanför stadshuset och vänder sig till personer som både har funderingar på om att de dricker för mycket eller kanske fått frågor om det.

– Det har blivit så socialt accepterat att dricka vin ofta och det kan väcka tankar kring konsumtionen, säger Jenny Fahlgren.

– Det behöver inte vara att man har ett missbruk, säger Therese Sehlstedt och tillägger att det är först när det blir problem som det blir ett tabu att prata om hur mycket man dricker.

Maria Eriksson påpekar att verksamheten kommer bedrivas som en service där man erbjuder professionell samtalskontakt, utan registrering och biståndsbedömning.

– Vi vill erbjuda en lättillgänglig och odramatisk möjlighet att få hjälp och någon att prata med om sin alkoholkonsumtion, hur den påverkar vardagen och andra konsekvenser. Vi har även ett nytänk i det här och plockar därför in läkemedelsanvändning. Det är för att vi ser en kombination av hög konsumtion av alkohol och tabletter och dåligt mående, säger Maria Eriksson.

När konsumtionen påverkar vardagen är det dags att göra något åt situationen.

– Och det sker på den enskildes villkor, säger Maria Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om