Missnöjda soldater lämnade övningen

Ett 20-tal soldater från I 19 i Boden sjukskrev sig och lämnade NBG-övningen i Eksjö förra veckan. De var bland annat missnöjda med övningsförmånerna.- Jag har aldrig hört talas om något liknande, men förstår varför bägaren svämmade över, säger Bjarne Hald, Officersföreningen Bothnia.

Major Bjarne Hald, officersföreningen Bothnia, tycker att arbetsgivaren I 19 borde ha lyssnat på soldaterna. "Det har inte varit bra med informationen, vilket fick soldaterna att tappa fattningen", säger han.FOTO: Bertil Sundqvist

Major Bjarne Hald, officersföreningen Bothnia, tycker att arbetsgivaren I 19 borde ha lyssnat på soldaterna. "Det har inte varit bra med informationen, vilket fick soldaterna att tappa fattningen", säger han.FOTO: Bertil Sundqvist

Foto: Bertil Sundqvist

BODEN2010-10-12 19:35
I morgon avslutas den inledande delen av NBG (Nordic Battlegroup) slutövningsserie i områdena kring Eksjö. Men redan efter första övningsdagen den 4 oktober har ett tjugotal övningsdeltagare från en spaningspluton ingående i lednings- och understödskompaniet från pansarbataljonen på I 19 påtalat för sina chefer att förutsättningarna inte stämmer med vad som utlovats.
Det som utlöste agerandet var att soldaterna mår dåligt och bär med sig en uppdämd frustration sedan inryckningen i somras.
Inga anställningsbevis
- Soldaterna fick inte veta vilka löner som gäller, saknade anställningsbevis så de inte kunde söka bostad eller gå med i a-kassan när de har fast anställning.
- Arbetsgivaren har satsat mest på det krigiska och inte genomfört introduktionsutbildning i vilka regler, skyldigheter och rättigheter som soldaterna har. Nu skördar man frukten av sitt agerande, säger Bjarne Hald, Officersföreningen Bothnia.
Arbetsmiljöfrågan har via skyddsombud framförts till arbetsgivaren utan reaktion. När sedan soldaterna kom till Eksjö och fick de veta att ÖVA-avtalet gällde rann bägaren över, enligt Bjarne Hald.
Enligt honom har soldaterna fått information om att ersättningen var 24 kronor om dygnet samt att de skulle få ett logitillägg om 200 kronor vilket inte ingår i avtalet. I övningsavtalet ingår fri mat och husrum.
Nekades äta i matsalen
- De fick inte äta i matsalen fast de var väldigt nära utan uppmanades värma frystorkad mat. Allt sammantaget blev för mycket vilket ledde till sjukskrivningarna. Soldaterna känner sig lurade av försvarsmakten, särskilt som deltagare från andra förband har fått bättre förmåner. På förbandet P 4 har man fått förmåner som inte de som tillhör I 19 har, säger Bjarne Hald.
I 19 valde att ta hem soldaterna från övningen, krävde läkarintyg från andra sjukdagen om de fortsatte vara sjukskrivna vilket man informerat och samverkat med officersföreningen om.
- De flesta är tillbaka i tjänst. De enda som lämnades kvar att fortsätta övningen var de fyra som inte sjukanmält sig. Ett något konstigt agerande som inte officersföreningen står bakom. Man kunde ha identifierat problemet på ort och ställe och löst det på plats för hela styrkan, säger Bjarne Hald.
Utredning tillsatt
Sjukskrivningarna är ingen bra start för övergången till yrkesförband för pansarbataljonen i Boden. I 19 chefen Olof Granander vill inte kommentera om I 19 lidit någon skada av aktionen och den avbrutna NBG-övningen.
- Jag vill inte föregripa min egen tillsatta utredning gällande soldaternas agerande och om det blir någon form av reprimand.
- Jag ska först höra vad soldaterna har att säga om händelsen och vad som utlöst den. Därefter kan jag själv lämna kommentarer först när utredningen är klar, säger Granader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om