"Låt våra kamrater stanna"

Det är fel att barnfamiljer som flyr för sina liv ska skickas tillbaka. Det tycker eleverna i en klass på Stureskolan som kämpar för att klasskamraterna Ahmad och Sofia ska få stanna i Sverige. – Avvisningarna strider mot Barnkonventionen, säger klasskamraterna.

Gustav Stålnacke, Viktor Sundbom och Emilie Nyberg Nguyen hoppas att deras klasskamrater Ahmad och Sofia ska få stanna i Sverige. " Vi är en jättebra niondeklass med tjugo elever. Det som nu kan hända våra kamrater om de avvisas känns hemskt och måste stoppas", säger klasskamraterna.

Gustav Stålnacke, Viktor Sundbom och Emilie Nyberg Nguyen hoppas att deras klasskamrater Ahmad och Sofia ska få stanna i Sverige. " Vi är en jättebra niondeklass med tjugo elever. Det som nu kan hända våra kamrater om de avvisas känns hemskt och måste stoppas", säger klasskamraterna.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-12-04 12:19

NSD träffar Gustav Stålnacke, Viktor Sundbom och Emilie Nyberg Nguyen. De går i samma klass som Ahmad Kawasmi och Sofia Auraza som varit i Sverige sedan 2011. På torsdag klockan tolv håller klassen en manifestation i centrala Boden i protest mot avvisningsbesluten.

– Ahmad kommer från Jordanien och är en väldigt snäll, sympatisk och begåvad kille. Han har slitit stenhårt i skolan och har på bara något år kommit ikapp nionde klass. Han gör verkligen allt han kan för att integreras i det svenska samhället, säger klasskamraten Gustav Stålnacke.

Det finns hot med i bilden i hemländerna för båda klasskamraterna. När det gäller Ahmads familj, som även består av en äldre bror och föräldrar så flydde familjen från hotfulla släktingar.

– Familjen har nu fått ett direkt avvisningsbeslut vilket innebär att Migrationsverket kontaktar släkten som möter dem vid ankomsten till Jordanien. De är rätt ironiskt och familjen är livrädda att dödas. Jag träffade Ahmed som håller sig gömd som hastigast på en offentlig plats. Han satt med tårar i ögonen och höll på att bryta ihop. Han sa flera gånger att "de kan inte återvända. Då går det illa", säger klasskamraten Viktor Sundbom.

Sofia, som inte har lika akut avvisningshot som Ahmed, kan inte heller återvända till Kirgizistan med sin mamma.

– I Sofias familjs fall handlar det om en högt uppsatt poliitkekr som beordrat ett par män till familjens hus. De våldförde sig på mamman. Pappan vet ingen var han finns. Även Sofias familj hotas och ska klassas som flyktingar vilket Migrationsverket avslagit, säger Viktor Sundbom.

Barnkonventionen ska gälla

Sofia och Ahmad är 16 år gamla.

– Barnkonventionen som Sverige faktiskt skrivit under men som makthavarna gång på gång tycks glömma finns och ska gälla. Av konventionen framgår att barnen ska ha rätt att höras i frågor som rör dem. Barnens åsikter ska också beaktas i förhållande till deras ålder och mognad. I rättsliga fall ska barnens synpunkter spela roll. Vi anser att det inte gjorts här eftersom båda blir utvisade, säger klasskamraterna.

Inför manifestationen har klassen också skapat en egen facebooksida " Låt Ahmad och Sofia stanna" som gett 700 medlemmar på två dygn.

– Våran klass har också varit ute på stan och samlat in flera hundra namnunderskrifter som vi ska skicka in till Migrationsverket. Vi vill ta kampen för våra klasskamrater och hoppas få fler med oss, säger Emilie Nyberg Nguyen.

Klasskamraten Viktor Sundbom ska hålla tal på manifestation.
Klasskamraten Viktor Sundbom ska hålla tal på manifestation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om