Kläder blir som nya vid ägarbyte

I helgen fick kläder och växter nya hem. Då bytte bland annat Ing-Marie Wikströms blus ägare.
- Delad glädje, är dubbel glädje, säger glada köparen och arrangören Inga Nordberg.

Ett gott skratt förlänger livet och delade kläder är dubbel glädje. Så är det nog för vännerna Inga Nordberg och Ing-Marie Wikström. "Den är verkligt snygg din blus", säger  Inga.

Ett gott skratt förlänger livet och delade kläder är dubbel glädje. Så är det nog för vännerna Inga Nordberg och Ing-Marie Wikström. "Den är verkligt snygg din blus", säger Inga.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-04-14 14:54

På lördagen bjöd naturskyddsföreningen och Bodens trädgårdssällskap in till en bytardag i en tom affärslokal i centrala Boden.

-  Istället för att slänga grejer som man tröttnat på kanske någon annan kan få glädje av ens gamla saker. Vi hoppas också kunna inspirera folk på hur man ska spara på miljön genom att återanvända kläder, säger Inga Nordberg.

På fredagen fick alla som ville lämna in kläder, skor och växter.

- Det bara vällde in folk. Två Luleåkvinnor kom med flera fulla plastpåsar. De hade 21 linnen och 57 jeans med sig. Tanken är att med sig lika mycket som man lämnade in. Det löste sig i alla fall, säger Inga Nordberg och skrattar.

Hon blev själv väldigt förtjust i en skjorta som faktiskt trädgårdskompisen Ing-Marie Wikström lämnat in.

- Nu får du något snyggt att ta på dig. Skjortan var för kort i armarna för mig. Själv har jag fyndat en snygg kjol och ska se om jag kan hitta något mer, säger Ing-Marie.

Siv Bergqvist, nyinflyttad från Skellefteå, smiter förbi med två blommor som hon vill ställa in i det lilla kökspentryt inne i affären.

- Jag är överlycklig. Jag hittade en riktig medicinalväxt som jag inte har själv, säger hon.

Den som lämnat växten är Inga Nordberg. Växten heter doktor Westerlunds hälsoblomma. Det geniala är att man ska gnugga växtens blad mellan fingrarna och sedan föra upp handen mot näsan och andas in lukten.

- Det fungerar lika bra som allting man köper på apoteket när man är täppt i näsan, säger Bergqvist.

- Doktorn fanns i Enköping och han hade alltid dessa växter på sin mottagning. Växterna luktade gott. Det var ju inte alltid patienterna gjorde det förr, säger Inga Nordberg, och skrattar.

Hon och Stina Elming springer omkring och tar emot och hänger upp kläder på löpande band.

- Stina har bakat fikat, sedan har vi fått låna klädställningarna från Röda Korset. Kläderna som vi inte blir av med skänks sedan dit, säger Nordberg.

På en vägg i lokalen syns även Ingas Do re do-utställning med plagg som fått nytt liv efter att ha sytts om.

- Jag har sytt en jacka av försvarets gamla tvättlappar som såldes ut. En gång när jag köpte en balklänning så klippte jag av nederdelen och sydde en kjol åt mig själv. Syrran som är smalare fick behålla överdelen, säger Inga Nordberg.

Kläd- och växtbytardagen är nog också här för att stanna.

- Vi har fått sådan respons och folk har anmält sig för att hjälpa till. Så vi kör nog igen nästa år, säger Inga Nordberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om