Judo är en barnlek för de minsta

Judo är en barnlek för de allra minsta. De har roligt när de leker fram sporten med sina föräldrar och ledaren Ingemar Lundberg.

BRON. Här gäller det för Neo att ta sig under apppa Daniel Lindealv.

BRON. Här gäller det för Neo att ta sig under apppa Daniel Lindealv.

Foto: Lena Leffler

BODEN2014-03-24 13:49

I söndags var det träning med 3-7-åringar på Bodens Bushido i en lokal granne med Prästholmsskolan. Ingemar Lundberg fungerar som tränare.

– I Vilhelmina tränade jag i en klubb som lät barn och föräldrar träna judo tillsammans. När jag återvände till Boden fanns det ingen judoträning så jag startade verksamheten igen. Målet är att bli en aktiv klubb och synas mer utåt, säger han.

Träningen går ut på att leka fram judo och ha roligt tillsammans. Ingemar som tränat judo länge säger att sporten fostrar goda och snälla människor.

– Barnen får lära sig att visa respekt för andra människor och att kompisskap är viktigt. Under träningen får de lära sig balans, motorik och rörelse i lekande form. De gör judo utan att veta om det själva. På den här nivån är det bara lek, ju större de blir ju mer kan de träna andra mer avancerade rörelser, säger Ingemar Lundberg.

Mysigt att umgås

Några som uppskattar träningen är mammorna Isabel Hansson och Anna Sköldmark som är där med sina femåriga söner Melvin och Elias.

– Träningen är bra för att vi får göra något tillsammans. På judon är det lugnt trots det fysiska och lite stök, säger Anna Sköldmark.

– Övningarna är kul, skapar närhet och är ett bra sätt för att få mer tid med min son. Det finns även en lillasyster i familjen, säger Isabel Hansson.

Två som själv är aktiva,Daniel Lindealv och Mikael Rönnbäck, har också med sig sina barn på träningen.

– Min son Neo frågar alltid när vi går härifrån när nästa träning är. Han gillar det här väldigt mycket. Det syns väl, säger Daniel Rönnbäck.

Sonen Neo rullar och klänger på en jättestor gul gymnastikboll.

Klumpig i början

– Det som kan vara svårt med en sådan här sport som judo är att få folk att pröva. Folk tror att vi ska göra något med deras barn men så är det inte. Föräldrarna får inte sitta bredvid på en bänk. Visst kan de känna sig klumpiga i början i lekn men det känslan går snabbt över när de ser hur glada deras barn blir, säger Ingemar Lundberg.

För en förälder Mats Larsson gick det längre än så när han tog sin tolvårige son Robin till nybörjargruppen för ungdomar och vuxna.

– När jag väl kom upp på mattan blev jag riktigt biten. Det går inte att beskriva.Nu har jag tagit mitt första gula bälte, säger han.

Sonen Robin har ett gulvitt bälte.

– Först när jag fyllt tretton får jag satsa på ett gult. Judo är en rolig sport som fler borde pröva.

Mats Larsson med sonen Robin är båda med på judoträningen. " Jag följde sonen hit och blev själv så biten att jag började träna. Nu gör vi det tillsammans vilket är kul".
Mats Larsson med sonen Robin är båda med på judoträningen. " Jag följde sonen hit och blev själv så biten att jag började träna. Nu gör vi det tillsammans vilket är kul".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om