"Jag visste inte att det var så dåligt"

Landstingetsrådet Kent Ögren (S) reagerar över att ansvariga chefer skyller på politikerna i ambulansfrågan när de tar egna beslut.- Jag visste däremot inte att det var så dåligt som personalen uppger, säger rådet.

Landstingsrådet Kent Ögren (S).

Landstingsrådet Kent Ögren (S).

Foto: Kurt Engström

BODEN2010-09-03 06:00
NSD skrev i går om skyddsombudet Jim Öman som slog larm om att ambulanserna i Norrbotten kan vara dödsfällor med tanke på sin standard men tillåts ändå rulla på vägarna alldeles för länge.
Enligt Håkan Hällgren, länschef för akutsjukvården, är det en resursfråga utifrån vad landstingets politiker vill satsa på och att det givetvis märks
i budgetanslagen.
Förvånat landstingsråd
- Jag blev lite förvånad över att vi politiker skulle bära skulden för hur divisionen fördelar medlen inom sin egen verksamhet.
- Landstingsledningen är inte inne på en nivå att vi fattar beslut om sex miljoner till ambulanser utan vi fördelar 1,5 miljarder kronor till division opererande, säger Kent Ögren.
Hällgren uppgav för NSD att sex nya ambulanser beställdes i januari, en har levererats och två till kommer under hösten. I dag finns det 28 ambulanser och tre reservbilar i Norrbotten.
- Hur många ambulanser som köps in är ett beslut som de ansvariga cheferna själva äger. Fast det är klart att vill de ansvariga cheferna för ambulanssjukvården att vi landstingspolitiker ska fatta den här typen av detaljbeslut så får vi väl tänka om, säger Kent Ögren.
Problemet i dag är att flera ambulansfordon befinner sig på "sjuklistan". Bodens räddningstjänst är extra hårt drabbad där tre av fyra fordon behöver repareras.
Landstingspolitikerna har, enligt Ögren, ingen möjlighet att påverka i vilken takt som ambulansfordonen ska bytas ut.
- Givetvis är det allvarligt om fordonets skick äventyrar säkerheten. Frågan är hur vi ska titta på det här från politiskt håll. Givetvis får vi inte ha ambulanser som inte fungerar eller inte är funktionsdugliga, säger landstingsrådet Kent Ögren.
Mer fakta krävs
Däremot säger sig Ögren har svårt att kommentera de fakta som NSD presenterar.
- Jag vill själv bilda mig en egen uppfattning om verksamheten för att se helheten. Jag lovar att vi ska kräva en redovisning hur det ser ut för ambulansverksamheten i hela länet. Från landstingets sida tar vi alla typer av sjuk- och hälsovård på allvar och inte minst är ambulansernas skick en säkerhetsfråga, säger landstingsrådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om