Hon får Unbyn att blomstra

Trädgårdsälvan är unbybornas nya mötesplats. Handelsträdgården ligger på ägarna Carola Wallströms och Tomas Danielssons egen tomt.
- Vi tyckte det var enklast. Vi fick nära till jobbet och måste ändå vattna hela tiden, skojar Carola Wallström

Det är inte lätt arbete som återstår. Carola Wallström och hennes sambo ska sätta ned 15 000 jordgubbsplantor i marken."Det saknas jordgubbsodlare så därför känns det kul att starta."

Det är inte lätt arbete som återstår. Carola Wallström och hennes sambo ska sätta ned 15 000 jordgubbsplantor i marken."Det saknas jordgubbsodlare så därför känns det kul att starta."

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-06-12 07:58

Veckan före Mors dag slog byns färskaste företag upp portarna.Det fina vädret har bidragit till att folk handlar lite tidigare än vanligt hos handelsträdgården.

– Det har alltid varit min dröm att ha en egen trädgård. Jag var tidigare säsongsanställd åt Blomdesign i Harads. I mars-april sattes första skotten i min svärsmors och vårt garage. Det blev rätt många omplanteringar. Hur många plantor vi har går inte att säga, men det räcker, säger Carola Wallström.

Blommor i amplar

Utanför parets nybyggda villa med vacker utsikt ner mot Luleälven finns ett stort uppsatt växthus där blommor i amplar och krukor trängs. Utspritt på gräsmattan finns perenner.En som hittat till Trädgårdsälvan är Josefin Andersson och barnen Alma,12, Elin,10 och Nora,2 med efternamnet Sandling.

- Jag tycker det är helt fantastiskt med en handelsträdgård mitt i byn. Vi ska titta på lite blommor att sätta i amplar och urnor men även perenner. Sedan kanske vi äter lite glass också, säger Josefin Andersson.

Flickorna nickar.

Säkert kort

- Ja, vi utökade sortimentet när vi upptäckte vi blivit byns nya samlingsplats. Alla är glada och positiva över att det händer något i byn, säger Carola Wallström.

Efter en stunds rundvandring bland färgprakten så har familjen valt millionbells lemon och dubbelpetunior.

- Jag har även odlat upp en korsning mellan en melon och gurka som heter kiwano. Den är lite kul tycker jag och kan användas i sallader och efterrätter, säger Carola Wallström.

Kunden Barbro Majlöf håller sig dock till ett säkert kort nämligen kärleksblomster.

Om åtta veckor

- De kommer bli jättefina i rabatten i min sommarstuga i Harads.

Blommor och perenner kräver mycket vattning så därför har Trädgårdsälvan öppet sju dagar i veckan.

- Vi är ju ändå ute på tomten så då är det lika bra att ha öppet. Vi har ju valt ett säsongsarbete och då gäller det att anpassa sig, säger Carola.

Sambon Tomas Danielsson som har ett annat jobb rycker också in och hjälper sin sambo med deras trädgådstjänster, gravvård och odlingar.

- Vi ska även ha en jordgubbsodling i sommar, som även Tomas bröder drev i byn för flera år sedan, säger Carola Wallström.

Därför är det bråttom att få ned 15 000 snabbväxande holländska jordgubbsplantor Honeoye i jorden. Om åtta veckor kommer första skörden.

- I dag är det brist på jordgubbsodlare så vi behövs. Jordgubbarna vi odlar sägs smaka bättre i norr på grund av midnattssolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om