Högstadiet sjöng på sista versen

I dag sjöng högstadiet i Harads på sista versen. Då tog den sista nian examen i byn och åkte tjoande genom byn på lastbilsflaket.
– Visst är det sorgligt. Det blir en tystare skola med färre elever, säger läraren Nils Andersson.

Sista lastbilsflaket genom byn. Ja, några fler nior kommer inte att fira examen i Harads. Så då får dessa glada tonåringar fira extra mycket.

Sista lastbilsflaket genom byn. Ja, några fler nior kommer inte att fira examen i Harads. Så då får dessa glada tonåringar fira extra mycket.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-06-07 12:45

Kyrkan var fullsatt när det var dags att avsluta läsåret för Harads skolas alla elever från klass F-9. Det blev mycket sång och musik. Vem blir inte glad av den omskrivna texten" Nu är det sommarlov, fri från prov och förhör" och "inga lärare som stör" som framfördes av klass F-3. Harads skolas rektor Mikael Lindberg beklagade nedläggningen av högstadiet i sitt examenstal:

– Det finns en otroligt värme på skolan och arbetslag som arbetar tillsammans för att lösa problem. Skolan, barnen har påverkat mig jättemycket. Det är en era som går i graven nu, generationer har gått här. Jag är imponerad av de krafter i samhället som försökt bevara skolan. Nu kommer niorna att ta nästa steg i livet och är redo för nya äventur, säger rektorn.

Sofia Midbjers dotter Emmy gick ut nian medan sonen Arvid ska börja sjuan till hösten.

– Visst det är tråkigt. Nu vet man inte vad som händer. Nog borde Harads ha fått behålla sin skola, säger hon.

– Visst är det roligt att gå ut, men tråkigt att högstadiet försvinner i Harads, säger Emmy Midbjer.

Albin Forsberg verkar vara en mönsterelev. Han får en kram och en massa värmande ord av sin lärare Erik Hjärtborg.

– Han är en positiv elev som jag önskar allt gott i framtiden, säger läraren Erik Hjärtborg.

– Det känns kul att höra. Det känns skönt att högstadiet är över även om man kommer att sakna allt och alla, säger han.

När Harads skola öppnar till hösten finns bara fem av 15-20 lärartjänster kvar. Haradsbon och läraren Nils Anderssom får behålla sitt jobb och ska undervisa från förskoleklass upp till sexan.

– Vi hade en bra lärargrupp. Det känns trist att bli av med högstadiet. Vi stänger övervåningen. Det blir mindre liv och lugnare och tystare i och utanför skolan, säger han.

Eleven Tina Hedberg, som talade för eleverna i kyrkan, fick pris i kyrkan för sin kunskap men även för på vilket sätt hon praktiserar mänskliga rättigheter.

- Jag vill inte skiljas från min klass. Ni är underbara även om ni går mig på nerverna ibland. Skolan har inte bara handlat om prov och läxor. Alla känner alla här. Vi har delat glädje och sorg. Att lämna nian för oss också ett steg närmare studenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om