Herman stjäl showen

Två araber och en vit kamel. Mitt i en westernshow med hästar och tuffa, skjutande cowboys.
– Vi ville överraska publiken och det gör ju vår Herman, säger dressyrtränaren Anders Thorell.

Foto: Göran Ström

BODEN2013-07-15 17:44

Kamelen bor i byn Blåsmark hos familjen Thorell när han inte vistas på Western Farm i Boden under showperioden. Herman köptes in i våras av kamelbonden Bengt Erlingsson från Öland som var med i serien” Bonde söker fru”. Western Farm behövde en nytändning. Så varför inte satsa på en ung kamelskådis.

– Ja, handlingen får man tänka på sedan. Ingen vet ju egentligen vad som händer i en westernstad år 1879, säger Anders Thorell, och ler.

Precis. I fantasin kunde det varit en sandöken i Buddbyn så kamelerna och araberna smälter in i miljön.

– Vi jagade ett riktigt dragplåster. Herman kommer att bli något extra, säger djurtämjaren Anders Thorell.

Exklusivt möte

NSD träffar djurskådisen och hans skötare innan föreställningen. Herman drar verkligen blickarna till sig när han kommer rytmiskt vaggande förbi saloonen i den uppbyggda westernstaden Shadow Creek. Han blickar lite lugnt på gästerna som sitter med gapade munnar framför sina hamburgare. Sheriffens röst skär genom den luften när han hojtar till oss och pekar på sin puffra:

– Säg till om ni får några problem.

Det känns lugnt. Herman verkar vara den snällaste och beskedligaste stjärnan som finns. Ettåringen verkar gilla uppmärksamheten när folk samlas runt honom. Något han specialtränats för i Blåsmark.

–•För att han skulle lära sig tycka om människor, helst små givetvis, så drog jag kamelen till vår byaskola. Jag bad läraren skicka ned en hel skolklass på skolgården. Det var väldigt bra träning, säger Anders Thorell.

NSD försöker ställa en fråga, men Herman har bara ögon för skötaren Elisa Thorell. Kameltjusaren har stor potential att bli flickornas favorit framöver.

Hur lyckades då en dansbandsmusiker, revyartist och kock få pli på en kamel. Ja, Anders Thorell erkänner att det varit en extra utmaning. Hemma på gården i Blåsmark finns bara hästar.

–•Det är klart man får lirka med kameler som med unghästar. Melker är inte så tjurig. Nu har jag i alla fall gjort honom ledvan så Herman kan börja vara med i föreställningen, säger Anders Thorell.

Uppfostran av skådisen

Dottern Elisa är nog den som mest ligger bakom skådisens uppfostran.

– Min pappa var livrädd för Herman från början tills jag fick pli på honom. Nu är det betydligt lättare för båda två, säger dottern Elisa, och tittar på ekipaget som drar iväg till föreställningen.

Barnen jublar och klappar i händerna när den dövstumma arabiska bäraren Hakim leder in Herman. Ingen av dem har några repliker. Handelsresande guldhandlaren Hadschi Halef Omar pratar desto mer.

Herman har lärt sig av andra stjärnor och bär inte heller något bagage. Det släpar Anders Thorell på.

– Kamelen är så ung och då får han inte bära bagage.

Nästa mål är i alla fall att kunna rida på Herman. Om han vill.

Kamelen har ju redan fixat en stjärnroll i westernshowen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om