Hennes seger smäller högt

Kaptenen Maria Öberg seger smäller högt. Hon är bäst inom försvarsmakten i tjänstepistol i Sverige.
- Kul. Det är första året tävlingen körs. Jag vann även båda tävlingsgrenarna för damer, säger hon.

Hon har siktet rätt inställt. Pistolskytten och kapten Maria Öberg kom in på skyttebanan efter sin anställning inom försvarsmakten 1992." Jag firade nyss 20 år som anställd."

Hon har siktet rätt inställt. Pistolskytten och kapten Maria Öberg kom in på skyttebanan efter sin anställning inom försvarsmakten 1992." Jag firade nyss 20 år som anställd."

Foto: Ann-Sofie Lund

BODEN2013-06-22 09:16

Försvarsmaktsmästerskapen är ett svenskt mästerskap för militärer. Tävlingen hölls i Enköping förra veckan. Kaptenen Maria Öberg från I 19 var en av de tävlande som det gick riktigt bra för. Hon tävlade i damernas tävlingsklasser sportpistol och militär snabbmatch. I damklassen skjuter kvinnorna med kaliber 22 och herrarna som har snarlika pistolgrenar skjuter med kaliber 32.

Vann tre klasser

Maria Öberg vann båda damklasserna. En bedrift som hon lyckats med tidigare. Det som däremot smäller högre för henne är att bli försvarsmaktmästare i tjänstepistol.

Då slog hon även männen, eftersom grenen var öppen för alla anställda i försvarsmakten.

En kapten från I 19 är alltså bäst i grenen tjänstepistol i hela Sverige.

- Det är första året som tävlingen körs och ett hundratal hade anmält sig. Det är klart att jag är nöjd över vinsten och att jag vann alla tre grenarna jag ställde upp i, säger Maria Öberg.

Lärde sig skjuta i försvaret

Hon har varit anställd åt försvarsmakten i 20 år.

- Jag kom i kontakt med pistolskyttet via försvaret, men hade ett uppehåll när mina två barn föddes. Civilt tränar och tävlar jag för Bodens sportskytteklubb, säger Maria Öberg.

Hennes främsta placering utanför militära skyttemästerskapen är ett SM-silver i sportpistol för drygt tio år sedan. Nu är hon ute efter fler medaljer.

- I fjol kom jag fyra på SM och givetvis siktar jag högre i år. Sportpistol är den gren som jag satsar mest på, säger Maria Öberg.

Hon tillhör även det militära skyttelandslaget. Om en vecka åker hon och tre andra bodensare för att vara med på nordiska mästerskapen i Skövde. I fjol tog 42-åringen guld i fältskytte, silver i militär snabbmatch och brons i sportpistol.

- Jag siktar på bra placeringar även i år, säger hon.

Maria Öberg kommer även att delta i nationella pistolskytte-SM i Boden om två veckor som anordnas av hennes hemmaklubb Bodens sportskytteklubb.

- Det är en stor tillställning normalt sett men när Boden dessutom har O-ringen i sommar så verkar det litet. Som arrangörer hoppas vi givetvis från klubbens sida att vi får många besökare som kommer att tittar på skyttet, säger Maria Öberg.

Försvarsmaktsmästerskapens alla grenar:

Tävlingen innehöll grenarna tjänstepistol (Glock 17), AK 5 fält och bana, 50m gevär för damer, 300m gevär för herrar, grovpistol och militär snabbmatch för herrar, samt sportpistol och militär snabbmatch för damer. Tjänstevapengrenarna (AK5 och Glock) är en gemensam klass för alla i hela försvarsmakten medan tävlingsvapenklasserna är uppdelat på dam och herr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om