Helga, 101, var med och firade Gunnarsbydagen

Markus Söderlind och Malin Degerman är vikariera inom Norrbackagruppen i sommar men de kan också sjunga och spela. Så de fick stå för underhållningen under Gunnarsbydagen.

Markus Söderlind och Malin Degerman är vikariera inom Norrbackagruppen i sommar men de kan också sjunga och spela. Så de fick stå för underhållningen under Gunnarsbydagen.

Foto: Lena Leffler

Boden2012-05-30 16:36

101-åringen Helga Degerman gick på kalas tillsammans med ett 40-tal andra vårdtagare när personalen från Norrbackagruppen bjöd på mat i församlingsgården.

- Gunnarsbydagen är en högtidsstund för oss alla, säger enhetschefen Karin Lindström.

Norrbackagruppen sköter hemtjänsten för byar runt Gunnarsbyn och byar i närheten av Boden. Ett 30-tal anställda servar i dag runt 100 personer i sitt verksamhetsområde.

Alla åldrar
- Hemtjänsten i vår grupp arbetar med omsorg och service till människor i alla åldrar som bor hemma. Vi servar vårdtagare från fem till 101 år vilket gör vår grupp lite speciell, säger enhetschefen Karin Lidström.

När NSD hälsar på håller personalen på att lägga sista handen vid det fint dukade bordet i församlingsgården. Svantes Vilt bjuder på renskavet som serveras.

- Vi har gjort hemmagjort potatismos som blir bäst med mandelpotatis. Jag har skalat 300 stycken och fick lite skavsår på tummen. Personalen har också ordnat med fikabrödet till kaffet.

Guldkant
- Vi vill sätta lite guldkant på tillvaron och hemtjänsten har även bjudit på surströmming och haft andra festtillfällen förutom Gunnarsbydagen, säger Karin Lidström.

Dagen till ära så bjuder två sommarvikarier i hemtjänstgruppen på sång och musik. Det ska bli en rolig överraskning liksom ett lotteri.

- Den som drar vinstlotten kommer att få välja vad de vill göra under en dag med sin favoritpersonal. Jag hoppar in som ersättare under tiden. Det blir en lite kul grej, säger Karin Lidström.

101 år
Alla gäster, ett fyrtiotal som tackat ja till middagen bjöds på en välkomstdrink bestående av cider och bär när de anlände. Sist kommer den äldsta i sällskapet nämligen 101-åringen Helga Degerman. Hon bor bara ett stenkast från mötesplatsen dit hon blev skjutsad i rullstol.

- Det var roligt förra året och det känns bra att vara här även i år. Fast jag hör lite dåligt, säger Helga Degerman.

Svartbjörnsbybon Gun-Britt Björnström har fått skjuts i sin egen bil till Gunnarsbyn av hemtjänsten. Hon tycker det känns roligt att träffa folk och få komma ut en sväng.

- I dag ser jag mest fram emot att få lyssna till Gunnarsbyprästen som jag hört mycket gott om, säger Björnström.

Promenader
Vid ett annat bord sitter Yngve Bergenstråhle, 78, från Norriån som har sällskap av brodern Per-Erik. Han besöker sin hembygd några gånger per år.

- Hemtjänsten fungerar fint. Det är första gången jag är med på en träff, säger Yngve.

- Jag tycker de gör ett fint arbete för alla ensamma. På kvällen stannar alltid personalen och pratar en stund vilket uppskattas. Däremot har jag framfört önskemål att min bror fick en promenad en gång om dagen. Vi får se hur det blir med det, säger Per-Erik Bergenstråhle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om