Hästkraft sparkade igång invigningen

I lördags hölls invigningen med stort H, som i Hästkraft. Så heter det vinnande namnförslaget för Hästcentrum i Boden.- Hästar ger ju mycket kraft, sade vinnaren Ann-Christin Jäderberg.

Ballonger i skyn symboliserade lördagens invigning. Anläggningen döptes också till Hästkraft.

Ballonger i skyn symboliserade lördagens invigning. Anläggningen döptes också till Hästkraft.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-03-17 09:38

Under lördagen hölls både den officiella invigningen, namncermonin och öppet hus av hästcentrum. Bodensaren Ann-Christin Jäderberg var en av 150 personer som ville döpa den nya anläggningen. Hon har själv ingen anknytning till hästnäringen.

- Jag tillhör ett gäng som promenerar förbi hästcentrum varje dag och har sett anläggningen växa upp. Jag tycker om att leka med ord.

"Dubbeltydigt namn"
Hästkraft heter det vinnande bidraget. Tanken är att knyta ihop alla hästnäringar.

- Hästar ger ju mycket kraft och det gör ju motorer också, ett dubbeltydigt namn, sade vinnaren Jäderberg.

Kostnaden på 20 miljoner är till största delen finansierat av EU-bidrag, men även av kommunen, länsstyrelsen och bygdmedel. NSD pratade med hästägaren Belina och hennes mamma Helena Larsson, Smedsbyn, som båda var imponerade av operationssalen inne på hästcentrum.

- Jag tycker allt ser väldigt proffsigt ut. Jag har tidigare besökt Solvallas röntgen och sett hur det går till. Byggnaden har också ett bra läge, sade Belina Larsson.

- Jag tycker det känns härligt att ha fått något till Norrbotten. Det finns ju också fina ytor för hästarna runt anläggningen, sade Helena Larsson.

40 000 hästar
Norrbottens Hästklinik AB ska driva hästkliniken i Boden och dra igång kliniken successivt. Driftbolaget hyr av kommunen och veterinärerna som bemannar kliniken är egna företagare. Delägaren Bengt Ronéus, Mälardalens hästklinik, ska operera hästar. Enligt honom ska det finnas 40 000 hästar som underlag i regionen.

- Det går knappast att ha en heltidsanställd kirurg här för alla hästar, utan jag kommer att åka upp och operera när behov finns. Det är ett jättespännande projekt som kommer att ge bättre service till hästägarna, sade Ronéus.

Även kommunalrådet Bosse Strömbäck gladdes över att "hästfolket fyller huset".

- Nu är projektet över och till nästa fas krävs investeringar och politisk enighet, sade tillväxtnämndens ordförande Bosse Strömbäck.

Ballongutsläpp
När varken landshövdingen eller jordbruksministern kunde inviga hästcentrum så bjöd näringschefen Jeanette Nilsson in ett gäng hästungdomar från ponnytravet som skötte ballongutsläppet.

- Det är ju de unga människorna som vi bygger det här för, sade Nilsson.

Hästungdomarna fick också önska sig något för framtiden vad gäller hästcentrumets verksamhet.

- Vi hoppas på föreläsningar och utbildningar för unga, sade hästhopparna Nina Backman och Eveline Henriksson.

En som däremot spände bågen högre var Sara Maltane.

- Det vore kul med ett islandshästgymnasium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om