Hästklinik upprör i Boden

Företaget Evidensia anser att Bodens kommun snedvrider konkurrensen, genom att betala för Hästklinikens inventarier och sätta en för låg hyra. Fullmäktigebeslutet är överklagat till förvaltningsrätten.
– Vi kände vi måste agera, säger Donald Ribbentjärn, divisonschef på Evidensia.

Bosse Strömbäck, ordförande för tillväxtnämnden.FOTO: Kurt Engström

Bosse Strömbäck, ordförande för tillväxtnämnden.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Boden2013-07-01 22:39

BODEN

Subventioneringen av det privata bolaget som driver Hästkliniken är inte enligt stämningen en angelägenhet för Bodens kommun och strider mot kommunrättsliga bestämmelser liksom EU:s statsstödsregler. Kravet är att beslutet ska upphävas.

Bakom överklagan står en veterinär anställd av Evidensia, eftersom en laglighetsprövning kan bara ske om anmälaren är bosatt i kommunen.

Evidensia tog över den gamla ATG-kliniken i Boden för en tid sedan. Skälet till överklagningen är snedvridningen av konkurrensen med Hästkliniken eller Hästkraft som anläggningen numera heter. I maj tog kommunen ett beslut att betala 3,9 miljoner för att utrusta kliniken. Före det har det slutits ett hyresavtal med kliniken med en årlig hyra på 258 000 kronor per år. Då ingår både hyra och hyra av utrustning.

– Vi vänder oss mot att man samarbetar med ett privat företag och underlättar för deras drift. Det är inte konkurrensneutralt och vi vill därför ha saken prövad. Vi tycker också det är konstigt att hyran är så låg, säger Donald Ribbentjärn, chef för hästdivisonen inom Evidensias djursjukvård.

Vad är en normal hyressiffra?

- Det får väl utredningen visa. Vi hoppas genom laglighetsprövningen att man omprövar det felaktiga beslutet och sätter en mer rimlig summa för hyra av utrustning och lokal, säger Ribbentjärn.

Evidensia har begärt ut ekonomiska kalkyler och/eller analyser till styrkande av nuvarande hyresättning. Men inte fått några enligt stämningen.

Nu har en advokatbyrå tagit över som nu sköter all kommunikation med Bodens kommun.

- Jag har haft svårt att nå fram och har sökt Bosse Strömbäck och även Jeanette Nilsson. Hon sade själv inte vara så insatt i ärendet. Vi har även begärt ut ett antal handlingar och trots att det ska ske skyndsamt inte fått någon som helst kontakt, hävdar Donald Ribbentjärn.

Välkomnar prövning

Kommunalrådet Bosse Strömbäck (V) tycker att kommunen både varit tillgänglig och behjälplig.

– Vi har inte brutit mot några EU-regler för dessa bidrag hörde till uppbyggnadskedet. I fas 2 som vi är inne i nu fanns inga bidrag. Det kan finnas felräkningar, möjligen, men det får vi återkomma till. Hela principen bygger på att det inte ska vara bidrag, utan det ska vara hyror, om än låga hyror och allt ska vara finansierat. Vi är glada och lyckliga att vi fick igång ett gäng som ville dra igång kliniken från att ha stått stilla väldigt länge, säger Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om