Här blir det nya lekplatser för fisken

Drygt 1,5 kilometer av Flarkån har hunnit restaureras.
– Man ser redan nu att ån fått ett högre vattenläge när vi lagt tillbaka sten, säger projektledaren Pontus Lundberg.

Nu kan de luta sig tillbaka. Petter Bergman, Jimmy Lind, projektledaren Pontus Lundberg och Anders Johansson har jobbar med Flarkåns restaurering. Det är ån som syns i bakgrunden.

Nu kan de luta sig tillbaka. Petter Bergman, Jimmy Lind, projektledaren Pontus Lundberg och Anders Johansson har jobbar med Flarkåns restaurering. Det är ån som syns i bakgrunden.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-09-27 06:45

Nu är det praktiska arbetet med Flarkån avslutat för i år.

NSD stämmer träff med Pontus Lundberg och de tre ungdomarna Anders Johansson, Petter Bergman och Jimmy Lind som jobbat med å-projektet under sommaren och hösten. Arfbetet har skett en kilometer in efter en skogsväg i närheten av Gullträsk. I förra veckan pågick grävarbetena i Flarkån.

– Vi har haft en grävare som lyft tillbaka en del av stenarna som legat runt kanterna. Det ligger fortfarande ändå en hel del stenar kvar, säger Pontus Lundberg, projektledare och anställd av Bodens kommun.

Kostnaden för att restaurera ån som är drygt fyra mil lång går på 1,25 miljoner. Hälften har Bodens kommun som är projektägare fått beviljat

Det var Harads och Edefors byamän som kontaktade kommunen för att man ville åtgärda Flarkån som tidigare varit flottningsled.

– När den användes som flottningsled tog man bort stora stenar och lade upp stenarmar för att stockarna inte skulle fastna när de färdades i ån, säger Pontus Lundberg.

Gömma sig bakom stenar

I arbetet har också ingått att restaurera fiskens lekområden. Det finns 120-150 stycken lekområden i ån.

– Vi har återställt botten genom att lucka upp den med grävmaskin, då blir det gynnsamt fisken att leka. De små ynglen har också möjlighet att ta skydd bakom stenarna som nu som finns i ån, säger Lundberg.

Den fisk som finns i ån är främst harr och öring.

Pontus Lundberg är mycket nöjd med hur ån ser ut när arbetsgruppen lämnar den för i år.

– Det ser bra ut. Ån tycker jag har höjts sig vad gäller vattnet. Nu har det visserligen regnat en del men sten hjälper också till att trycka upp vattnet. Nivån låg betydligt lägre när vi började med vårt arbete, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om