"Han känner sig grundlurad"

Den sparkade förvaltaren i Boden hade handlat stora matinköp på Coop Forum. Nu misstänks han även köpt ut flera kapitalvaror åt sig själv.
– Inget, varken dammsugare eller köksmaskiner finns hos min pappa, säger Karolina Ahlström.

Karolina Ahlström granskar själv det underlag som gjorde att överförmyndarnämnden valde att sparka hennes pappas förvaltare. " På dessa fakturor finns inköp av flera kapitalvaror föruom mat, som inte finns i min pappas hem överhuvudtaget"

Karolina Ahlström granskar själv det underlag som gjorde att överförmyndarnämnden valde att sparka hennes pappas förvaltare. " På dessa fakturor finns inköp av flera kapitalvaror föruom mat, som inte finns i min pappas hem överhuvudtaget"

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-09-24 20:36

NSD har läst överförmyndarnämndens protokoll för entledigandet. Förvaltaren som fick sparken säger genomgående till sitt försvar att allt som han handlat kommit Karolinas pappa tillhanda. Karolina Ahlström har granskat samma räkningar som nämnden gjort.

–•De fåtal räkningar som fanns för 2009 var under en period som pappa fått handla själv, resten är kastat.

Karolinas pappa kan inte äta vanlig mat utan endast sondmat men vill ha så kallade smakportioner. Förvaltaren har haft ett eget Coop-kort och gjort återkommande inköp under hela perioden, främst vad gäller stora mängder mat. Något som nämnden starkt ifrågasatt kommit pappan tillgodo överhuvudtaget. Nämnden ansåg efter granskningen förvaltaren olämplig för uppdraget.

–•Förvaltaren har köpt tacos, kött och annan mat som en familj vanligtvis förbrukar under en vecka. Det är inga smakportioner eller något som min pappa har ätit eller äter, säger Karolina Ahlström.

Överförmyndarnämnden nämner dock inget i sitt protokoll att det är utplockat flera kapitalvaror på de Coopkvitton som finns som även Karolina och hennes pappa granskat. Som exempelvis dammsugare, stekpanna, mixer, brödrost, perculator, julsaker, underlakan, handdukar av förvaltaren. Varor som Karolina misstänker förvaltaren köpt för hennes pappas pengar men som inte hamnat hos honom.

–•Det finns inte en enda pryl i hans hem. När min pappa såg inköpen själv blev han väldigt chockad och ledsen. Han har litat på förvaltaren och känner sig grundlurad, säger Karolina Ahlström.

Daniel Bergh, chef för överförmyndarnämnden, går inte in på hur överförmyndarnämnden väljer att skriva sina protokoll. Det är Bergh som varit sekreterare i nämnden.

Kapitalvarorna fanns med på fakturorna som granskades?

- Jag kan inte gå in på det enskilda fallet på grund av sekretessen. Generellt kan man säga att vi granskar ju alla årsräkningar noggrant men inte varje enskilt verifikat. Däremot har vi mer än tidigare en granskning att saker som köps verkligen kommer fram till rätt person.

Nämnden har sparkat förvaltaren på grund av det som fanns i fakturorna som ni granskat?

-•Ja, du har ju läst protokollet. Så då är det väl så, säger Daniel Bergh, chef för överförmyndarnämnden.

Det är även köpt refillkort på Coop till en telefon trots att det på Karolinas pappas abonnemang står att han inte ringt ett samtal. Enligt förvaltaren så behövde pappan en telefon för att han ringde honom så mycket.

–•Telia som jag ringt säger att det har tagits ut telefoner under det löpande abonnemanget. Min pappa har inte fått en enda telefon men fått betala alla avgifterna, säger Karolina Ahlström.

I protokollet skriver Överförmyndarnämnden gällande överlämning av kontanter till Karolinas pappa och telefonfrågan att uppgift står mot uppgift. Det är inte möjligt för nämnden att utreda vad som verkligen har hänt och att det blir polisens sak eftersom det pågår en förundersökning.

Karolina Ahlström bad också i förra veckan om hjälp av Daniel Berg, chef för överförmyndarnämnden, att få ut alla kassakvitton flera år tillbaka via Konsum Norrbottens huvudkontor.

–•I måndags fick jag via mejl besked av Daniel Bergh att nämnden nu ska begära ut resterande kvitton för Coop och de kontoutdrag som saknas i årsräkningarna, säger Karolina Ahlström.

Välkomnar polisutredning

Förvaltaren, som vill vara anonym, säger till NSD att han har entledigats som förvaltare. Han säger också att han har lämnat in en årsredovisning och att han välkomnar en polisutredning.

– Jag anser inte att jag har gjort något fel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om