Han är (S) kandidat som kommunalråd

Socialdemokraternas valberedning i Boden föreslår socialnämndsordföranden Inge Andersson,67, som kommunalrådskandidat inför höstens val.–Han har tackat ja. Vi tycker vi valt den bäste kandidaten, säger Inger Mattsson, valberedningens ordförande.

Inge Andersson har tackat ja till att bli valberedningens förslag till ny kommunalrådskandidat för socialdemokraterna i Boden. På måndag bestämmer repskapet om det blir så.

Inge Andersson har tackat ja till att bli valberedningens förslag till ny kommunalrådskandidat för socialdemokraterna i Boden. På måndag bestämmer repskapet om det blir så.

Foto: Lena Tegström

BODEN2014-02-12 13:53

Fullmäktigelistan kommer att spikas på arbetarekommuns representantskap på måndag. Efter mötet blir det klart om det finns några motkandidater till valberedningens förslag. Enligt valberedningens ordförande Inger Matsson så var valberedningen med sju ledamöter eniga att placera Inge Anderssom som första namn på fullmäktigelistan. Vinner socialdemokraterna valet så blir niemiselsbon Inge Andersson kommunalråd. Förre kommunalrådet Torbjörn Lidberg har avsagt sig posten.

Bodens socialdemokrater har tidigare förutom Inge Andersson lanserat sex andra kandidater som tänkbära kommunalrådskandidater. Dessa är Janne Bäcklund, Margith Dyrander, Sonia Harr, Anna-Karin Nylund, Pertti Vainikainen och Beatrice Öman.

Varför blev det inte en kvinna?

– Vi tycker att Inge Andersson är duktig, erfaren med bredd kompetens och stort kontaktnät. Han kommer även att fungera som en mentor för resten av våra politiker. Vi har väldigt många nya medlemmar. Vi tycker att vi har valt den bästa kandidaten. Vi har också pratat med de andra kandidaterna om valet och vad vi haft för argument, säger Inger Mattsson.

Kommunalrådskandidaten Inge Andersson är 67 år gammal och avgående kommunalrådet Torbjörn Lidberg är 66 år.

Varför inte ta en yngre kandidat?

–Visst, vårt val är ganska gammal men pigg och fräsch och en duktig lagledare, säger Inger Mattsson.

Socialdemokraterna har ju varvad lista och varann damernas. Så det blir en kvinna på andra plats?

-Självklart blir det en dam, men det är inte klart än. Valberedningen kommer att diskutera den övriga ordningen innan repskapet på måndag, säger Inger Mattsson.

Inge Andersson, hoppade av kommunstyrelsen när han tillträdde som socialnämndens ordförande i slutet av 2013. Han satt då också i socialnämnden. Andersson har i dag en ledamotsplats i fullmäktige och tillväxtnämnden. Inge Andersson bekräftar att han tackat ja till att bli socialdemokraternas första namn i valet men är sparsam med övriga kommentarer.

–Det är ju mötet på måndag som avgör om det verkligen blir så.

Varför har du tackat ja?

–Det var flera föreningar som ville nominera mig.

Du satsar istället för att pensionera dig?

–Jag känner mig inte gammal. Jag kände för fler utmaningar och det verkar finnas förtroende för mig i partiet, säger Inge Andersson.

Bodens socialdemokraters valberedning: Ordförande Inger Mattsson, Södra, ledamöterna Birgitta Rensfeldt, Bosse Gillberg och Eva Westlund, alla från Centrumföreningen, Urban Nyström, Edefors, Åke Selberg, Gunnarsbyn-Sörbyun, Anna-Lena Vestin, S-kvinnorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om