Gunnarsbyn bäst på att kyrkrösta

Lägg en röst på Gunnarsbyn. 2009 låg den lilla byn trea i Sverige vad gäller röstdeltagande i kyrkovalet.
- Vi satsar på höga siffror även i år, säger prästen Mogens Amstrup-Jacobsen.

Kyrkopolitikerna Margareta Hansson (S), Kerstin Engström (C) och prästen Mogens Amstrup Jacobsen, hoppas på högst röstdeltagande inför söndagens kyrkoval i Gunnarsbyn.

Kyrkopolitikerna Margareta Hansson (S), Kerstin Engström (C) och prästen Mogens Amstrup Jacobsen, hoppas på högst röstdeltagande inför söndagens kyrkoval i Gunnarsbyn.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-09-15 08:00

Det som skiljer årets val mot det som hölls för fyra år sedan är att Bodens kyrkliga samfällighet förvandlas till Bodens pastorat från 1 januari 2014. Fortfarande finns församlingarna Gunnarsbyn, Sävast och Överluleå kvar men det väljs ett gemensamt direktvalt kyrkoråd för pastoratet.

-Man tappar lite grand av den lokala förankringen som när församlingarna har sina egna kyrkoråd. Vi gick emot detta från Gunnarsbyn. Det mest lokala valet hade man kunna ha kvar, för jag tror det kan påverka antalet som röstar, säger Mogens Amstrup-Jacobsen, präst i Gunnarsbyn.

Röstsedlar framplockade

Han och elva andra sitter i dag i kyrkorådet som finns i Gunnarsby församling där Margaretha Hansson är ordförande.

- Jag har suttit i rådet i åtta år alltså två kyrkoval. Vi får väl ser hur det blir efter valet, säger Hansson.

Gunnarsbyn har i dag 637 innevånare och 576 är medlemmar i Svenska Kyrkan. På söndag är det kyrkoval och hittills har ett tjugotal personer i byns församling valt att tjuvstarta och förtidsrösta. När NSD hälsade på i början av valveckan var det lugnt i prästgården där röstsedlarna låg prydligt framplockade. Mogens Amstrup-Jacobsen som varit anställd som präst i Gunnarsbyn i tio års tid minns succén förra gången 2009.

Tror på röstsuccé

– Förra valet var vi tredje störst i Sverige på röstdeltagande sett till vår församlings storlek. Vi hade runt 42 procents röstdeltagande 2009. Under valresultat 2005 hade vi fem blanka röster och kom ändå upp i 42,9 procent. Valdeltagandet har alltid varit jättehögt i församlingen, säger Mogens Amstrup-Jacobsen.

Han är nästan säkert på att det blir röstsucce på söndag igen.

- Vi hoppas på det, det siktar vi mot. Nu hänger det på församlingsborna. Alla vill ju ha en kyrka när man ska döpa barnen eller viga sig. Kyrkan är en viktig del i livet och vardagen och då måste folk börja visa det också genom att lämna sin röst och tala om hur man vill ha det. Det är ju demokratiska val men om endast 50 procent tar chansen att rösta blir det ju en minoritet som styr på andras vägnar, säger Mogens Amstrup-Jacobsen.

Hoppas på personröster

– Vi har fått in en annan känsla i församlingsarbetet sedan Mogens blev präst här. Han inspirerar oss alla, säger Margaretha Hansson.

– Jag har fått ett enormt gensvar för mina ideér och mycket hjälp för det går inte göra allt själv, säger Mogens Amstrup-Jacobsen.

Gunnarsbyns kyrkoråds ledamöter Margaretha Hansson (S) och Kerstin Engström (C) står på varsin lista. Margareta återfinns på en tionde plats på socialdemokraternas lista och Kerstin Engström på en femte plats på ” Borgerligt alternativs” lista till kyrkofullmäktige.

- Vi får hoppas på personröster. Det ska bli spännande att se hur det går, säger Kerstin Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om