Gräsliga spår efter tivolits framfart

Kvarnängen gräsmatta har körts sönder av Boden Alives tivoli som kör igång till helgen.
– Marken är dålig, det blir alltid spår. Nu var tivolit större i år och mer av gräsmattan användes, säger arrangören Mats Jacobsson.

Foto:

BODEN2013-07-18 20:22

I år körs Boden Alive på kommunens grönområde Kvarnängen fredag till söndag för att O-ringen tar över Boden Arena. Axel Tivoli körde i början av veckan hit sina lastbilar från Hamnkalaset. Under torsdagen syntes djupa nedkörda spår i gräsmattan på flera platser mellan de uppställda nöjesattraktioner. På ett ställe hade det stjälps ut ett gruslass för att kunna gå på gräsmattan.

Arrangören Mats Jacobsson säger att det är bodensarna som velat ha Boden Alive på Kvarnängen. Det är ett gratis arrangemang utan öltält.

- I år är Axels Tivoli mycket större än i fjol. Man har dragit på stort där, säger Jacobsson.

Vad görs åt den nedkörda gräsmattan?

- Det håller parkförvaltningen på att lösa under dagen. Det blev ju lite extremt eftersom det kom en mängd regn när personalen skulle sätta upp tivolit. Marken är också dålig längre ned mot vattnet så de tyngre åkattraktionerna har därför satts närmare gatan, säger Jacobsson.

Mer gräsmatta

Enligt kommunens ansvarige så står det enligt ansökan att tivolit ska ställas på grusytan.

- Ja, och delvis gräsmattan. Så har det alltid varit. Nu blev det lite mer gräsmatta i år än det brukar vara, säger Mats Jacobsson.

Enligt honom har det funnits önskemål från arrangörernas sida att " hårdlägga" Kvarnängen .

- Så vi kan ha tyngre grejer där. Hårdläggningen, som stötts och blötts i flera år, innebär man stoppar ned betongrör i gräsmattan. Man ska kunna köra ned en stridsvagn på Kvarnängen. Området måste hållas i ett sådant skick att det går att nyttja ytan på rätt sätt, säger Mats Jacobsson.

Hårdläggning av gräset

En typ av tillfällig hårdläggning är det gruslass som stjälpts ut för förstärka gräsmattan på ett ställe efter nedkörningen.

- Gruset kommer att fräsas ned i jorden. Det fixar parkförvaltningen.

När NSD besöker platsen håller två yngre män på med att trycka igen de uppkörda hålen.

Växande material

Är det den som hyr marken som fixar till gräsmattan?

- Delvis. Det är inte säkert att allt sker på dagen. Det är ju ett växande material och kan ta en vecka innan det är återställt, säger Mats Jacobsson.

Kvarnängen är uthyrd till 22 juli och området ska vara väl rengjort, avröjt och återställt i ursprungligt skick på den sökandes bekostnad när tillståndet löpt ut.

Kvarnängen kommer dessutom att belastas extra hårt under helgen, om O-ringens besökare gästar arrangemanget.

- Det får givetvis inte bli en leråker där. Vi har en beredskapsplan för att få det så skonsamt som möjligt. Vi ska försöka fixa bark så besökarna får ett underlag att gå på, säger Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om