Gav bygglov två gånger - överklagas igen

Kommunen fick bygglovet för Allstars uteservering upphävt av länsstyrelsen. Då tog miljö- och byggnämndens ordförande Lars Nilsson själv beslutet om ett nytt bygglov på delegation.
– Det är en nämndsfråga. Brådskan är en obstruktion mot länsstyrelsens beslut, säger Bo Hultin (M).

Bo Hultin, ledamot i miljö- och byggnämnden.

Bo Hultin, ledamot i miljö- och byggnämnden.

Foto: Kurt Engström

BODEN2013-07-09 19:38

Han är ledamot i miljö- och byggnämnden. I våras togs beslutet om nytt tillfälligt bygglov med servering och serveringsbyggnad för Allstar på Kyrkgatan. Med övervikten 5-4 klubbas ärendet igenom av majoriteten efter flera timmars diskussion. Flera sakägare överklagade bygglovet till länsstyrelsen som tog ett beslut att bygglovet skulle upphävas eftersom det behövdes göra vissa kompletteringar. Samme handläggare på samhällsbyggnadskontoret skrev sedan den 4 juli om samma beslut och nämndsordförande Lars Nilsson tog det på delegation. Nilsson vill inte kalla handlingen för ett delegationsbeslut fast det står beslut på papperet utan ”en kompletteringshandling med bygglov”.

– Vi ska helt klart ta ett beslut i nämnden om bygglov om inte länsstyrelsen är nöjd, säger Nilsson.

Brådskande ärende

Men ärendet var så brådskande att det inte kunde vänta till nästa nämnd i september. Delegationsbeslutet expedierades den 8 juli till 70 sakägare med vändande post.

– Förra gången tog en oenig nämnd bygglovet 22 maj. Nämndsordförande Lars Nilsson har ju fattat samma beslut igen men nu på delegation, säger moderaten Bo Hultin (M).

Sakägarna kommer att överklaga delegationsbeslutet om bygglovet till länsstyrelsen och Lars Nilssons eget ”delegationsbeslut” till förvaltningsrätten för prövning.

– Nämnden som helhet har inte ens fått delegationsbeslutet tillsänt, säger Bo Hultin(M).

Missat saker i bygglovet

Miljö- och byggnämndens ordförande Lars Nilsson försvarar sin "kompletteringshandling” med att länsstyrelsen missat vissa saker i bygglovet som man anser sig rett ut redan när beslutet togs. Bland annat hur byggnaden ska vara placerad.

– Vi var faktiskt ute hela nämnnden och markerade ut platsen där serveringen skulle ligga, säger Nilsson.

– Vi har fått in beslutet och haft vissa anmärkningar. Därför revs beslutet upp och återvisades till nämnden för handläggning. Kommer ett nytt beslut så blir det ju en ny överklagning, säger Viktor Bengtsson, länsstyrelsen.

Vad tycker du om att man överklagar bygglovet en vända till och även din myndighetsutövning till förvaltningsrätten?

– Det låter inte bra. Så var det inte tänkt att vara med kompletteringen. Det är ju alltid nämnden som tar beslut när det gäller ett nytt bygglov, säger Lars Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om