Gammalt tingshus ska fånga nya cafégäster

Bodens gamla tingshus har förvandlats till ett café och en gammal dröm har gått i uppfyllelse för ägaren Lotta Nordlund.
– Jag har alltid velat ha ett mysigt kulturcafé med hembakat bröd, säger hon.

Lotta Nordlund driver det nya tingshuscaffet i Boden.

Lotta Nordlund driver det nya tingshuscaffet i Boden.

Foto:

BODEN2013-07-03 08:15

Café Tingshusets röda gamla trähus ligger väldigt rofyllt och vackert inramad av träd med kyrkan, kyrkstugorna och hembygdsområdet med Norrgården som närmaste grannar.

– Det är som en liten kyrkby. Jag tycker hela området är väldigt mysigt och inbjudande. Det brukar även våra gästerna falla för, säger Lotta Nordlund.

Det var Lottas son Andreas som slog till och köpte tingshuset i oktober förra året. Under våren drogs verksamheten sakta igång.

– Jag har jobbar jättelänge inom barnomsorgen och sedan äldreomsorgen. Jag kände jag ville göra något annat och fick chansen när sonen köpte huset. Det gäller att våga. Nu hyr jag huset av honom. Sonen har också ideér vad det kan användas till. Hela familjen stöttar och hjälper mig som nybliven företagare. Annars skulle det inte gå, säger Lotta Nordlund.

Nybyggd veranda

Ett resultat av den samverkan är den stora nybyggda uteverandan med handikappramp som har sol hela dagen. Lotta Nordlund tycker det känns viktigt att inte förstöra det minnesmärkta husets atmosfär, men köket behövdes byggas om för att anpassas till verksamheten som bedrivs där nu.

– Jag bakar allt jag serverar till gästerna här på cafeét och kommer hit redan på morgonen. Jag gör också lite lättare mat som sallader och pajer, säger Lotta Nordlund.

Café Tingshuset öppnar tolv om dagarna och har kvällsöppet på sommaren.

– Vi ligger granne med Bodens Bad och Camping som har mycket campinggäster och O-ringen kommer ju snart till Boden. Så visst kommer cafét säkert få mer gäster i sommar vilket bara känns jätteroligt, säger Lotta Nordlund.

Ny kulturscen

Hon har anlitat den idéella kulturföreningen Boden Arr som ordnar olika kulturaktiviteter.

– Jag tycker att vi ska använda oss av de kreativa ungdomar som finns här i Boden.

I tingshuset finns en liten scen där man bjuder på olika musikuppträdanden. Huset kan man också hyra för konferenser.

Målet är även att kunna hålla i mindre minnesstunder framöver med tanke på kyrkans närhet.

– Jag kommer att planera allteftersom behoven uppstår och se vad folk frågar efter, säger Lotta Nordlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om