Gammalt skrot blir som nytt igen

Monica Virding i Mjedsjön gillar att skapa nytt av gamla saker. Hennes knep; släng aldrig något för det mesta går återanvända.

Granljusstakar. Monicka Virdin kapar av granstammen i lämpliga bitar. Sedan binder hon ihop de blöta grenarna i den form som hon vill ha den. " Jag torkar sedan allt och målar pinne. Sedan har jag klippt ut dekorationer i plåt och satt en ljushållare högst upp.

Granljusstakar. Monicka Virdin kapar av granstammen i lämpliga bitar. Sedan binder hon ihop de blöta grenarna i den form som hon vill ha den. " Jag torkar sedan allt och målar pinne. Sedan har jag klippt ut dekorationer i plåt och satt en ljushållare högst upp.

Foto: Lena Leffler

BODEN2016-01-05 07:15

Mjedsjön en by med sex åretruntboende ligger en mil utanför Boden. Monica har bott i sitt nuvarande röda hus från 1876 i 20 år.

– När jag skilde mig flyttade jag hit, men då bodde jag redan i ett annat hus i byn. Så jag har bott i byn länge. När huset renoverades så blev det också en atelje i den gamla ladugården där jag håller lite kurser, säger Monica.

På köksbordet ligger en svart plastrulle. Det är ett av Monicas många återvinningsprojekt.

– Det är gamla sopsäckar som det var hål i som jag klippte sönder. Jag håller på att virka en badrumsmatta åt dottern, säger Monica Virding.

Vi går upp en trappa och där på övervåningen hänger en lampa som Monica fiskade upp ur en container och gjorde om. Lampan har fått dekorationer som är gjorda av plåtburkar.

– För mig är återvinning mer en livstil. Jag ser bara möjligheter när man kan komma undan billigare och få göra något roligt. Jag har alltid varit intresserad av att tillverka saker av skrot.

Utanför huset syns mycket av hennes skaparkonst. Portalen till husets dörr är gjord av plaströr som täckts av ris med inbyggd belysning. På husdörren hänger en krans som har dekorerats av klippta plåtbitar från små värmeljus.

På husets väggar eller andra byggnader hänger mycket av Monicas roliga träkonst.

– Jag gillar ris och pinnar och det är bara att gå ut i skogen och plocka. Sedan brukar jag måla pinnarna och binda ihop allt med ståltråd. Snyggt och enkelt.

Som vindspel har Monica bockat ut några gafflar och skedar som hon hängt upp tillsammans.

Att tillverka egna saker är också ett sätt att hålla nere kostnaderna.

– Jag behövde en gardin till fönstret i ateljén, men den skulle inte kosta pengar. Så gardinstången hämtade jag i skogen där jag hittade en kvist. Sedan tog jag några konservbrukar som jag hamrade till och sedan klippte i med plåtsax. Jag har också sågat av gamla bordsben som jag satt ihop till gardinstänger. Fästena som jag behövde till gjorde jag av ståltråd.

Roliga är också ljusstakarna av torkade gamla julgransstammar.

–Jag kapar av bitar och sedan böjer jag in grenarna när de är blöta med ståltråd till rätta former. Sedan målar jag och klipper ut dekorationer av plåtbitar.

Monica visar sina nya, fräsiga gardinomtag av plåt. För att klara att banka ut rätta bredden behövdes Bullens största korvburkar.

Hon har även gardinkrokar så man kan drapera gardinen tvärs över fönstret. Längst ut på gardinstången syns också udda fästen gjort av luffarslöjd.

– Många av de saker som jag gör kanske folk tänker passar här men hos dem. Jag blir själv glad när jag ser något kul, lite tokroligt.

Fler bilder får du på www.nsd.se eller genom att gilla NSD Boden på facebook.

Annorlunda. Det kan man säga om denna vindspel av gafflar och skedar.
Annorlunda. Det kan man säga om denna vindspel av gafflar och skedar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om