Fullt krig mitt i stan

Kriget är här.Men pensionären lät sig inte skrämmas av maskerade och beväpnade soldater.- Jag skrek bu när jag gick förbi, säger Inger Sigfrinius, och skrattar.

Yrkessoldaterna Fredrik Mattson, tv, och Karl Håkansson såg lite nedslagna ut. Sedan repade de mod och fortsatte kriget.

Yrkessoldaterna Fredrik Mattson, tv, och Karl Håkansson såg lite nedslagna ut. Sedan repade de mod och fortsatte kriget.

Foto: Göran Ström

BODEN2012-11-12 18:52

Hon tycker man får skoja, även om det är krig. Fienden anföll nämligen Boden norrifrån under måndagen. Under övningen Höstlöv lär sig yrkessoldaterna att försvara sta´n när fienden skapar en kollaps och terroriserar civilbefolkningen.

- Vi är väl ungefär 450 män ute och krigar, säger majoren Mikael Nergård, som kallats in som reservofficer till övningen.

Det är den här typen av besättningar som finns i Skövde och Boden som ska leda styrkorna ifall det blir ett skarpt läge i hela Sverige. Fast ingen ger sig nog på pensionären Inger Sigfrinius. Hon skrämde en soldat med maskeringsmålning under rönnbärsträden vid Kungsbron.

- Soldaten bara skrattade, säger pensionären och drar vidare med sin röda "dramat" i släptåg.

Får improvisera
Lite vardagsaction blev det också vid Kvarnängen när soldaterna först gömde sig i buskaget vid kyrkstugorna. Sedan småsprang de förbi busskurerna där resenärer satt och väntade på sina bussar hem. 17-årige Emil Kassberg gillade dramatiken:

- Det är kul och intressant tycker jag. Lite spännande också, säger Emil Kassberg, och spanar vidare.

Om inte alla bodensare tar kriget på allvar så gör yrkessoldaterna det. Trots att de inte krigar med full besättning i stridsfordon 90 som yrkessoldaterna Fredrik Mattsson och Karl Håkansson åker i. Mattson är förare och Håkansson är vagnchef.

- Det är lärorikt att öva med en besättning som har plockats ihop. Vi ska vara fem men är bara tre i vagnen. Så vi får improvisera och strida så gott vi kan, säger Fredrik Mattsson

Förklädda fiender?
Än har de inte lyckats återta
staden. Om det blivit några för-luster kan inte besättningen uppge.

- Det är nog inte mycket kvar av kriget. Vi har ju hållit på sedan i tisdags, säger de båda.

NSD stöter även på motionärerna Lars-Göran Karlberg och Tomas Edström utan skolan. De märker knappt att de har en stridsvagn i hasorna.

- Vi är förklädda fiender, skojar Edström.

- Jag är gammal militär så jag är van sådant där. Fast det är flera år sedan förra övningen, säger Karlberg, och kliver vidare.

Gröna män är vardag
Kriget böljar fram och tillbaka. Efter 1,5 timme har soldaterna tagit sig ner till nedre stadsdelen. Det märker knappt damerna Ann-Charlotte Jansson och Maj Selberg. De hejar glatt när de stöter på varandra vid ett övergångsställe. Två meter bakom deras ryggar pågår kriget i skarpt läge vid begravningsbyrån medan vännerna pladdrar på.

- Jo, visst såg jag soldaterna. Men är man är uppvuxen i en garnisonsstad så tänker man inte så mycket på det. Gröna män tillhör vardagsbilden, säger Maj Selberg.

- Jag såg nyss några flyktingar som såg lite beklämda ut. För dem är nog soldater och krig något helt annat än för oss. Även fast det är på låtsas i dag, säger Ann-Charlotte Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om