"För jävligt hur vägen ser ut"

Bertil Degerman, 82, är en av många som anser att väg 757 är under all kritik.Han tycker att Vägverket en gång för alla borde ta itu med sprickor, knölar och potthål.

Ragnar Engman och Bertil Degerman vill att Vägverket ska ta itu med den dåliga väg 757. FOTO: BO TORBJÖRN EK

Ragnar Engman och Bertil Degerman vill att Vägverket ska ta itu med den dåliga väg 757. FOTO: BO TORBJÖRN EK

Foto: Bo Torbjörn Ek

BODEN2009-04-23 06:00
Bertil Degerman, Gunnarsbyn, och Ragnar Engman, Sörbyn, är trötta på att köra efter den buckliga vägen, som går från väg 356 strax innan Degerselet förbi Sundsnäs till Sörbyn. Alla de här byarna ligger nordost om Boden.
- Det är för jävligt hur vägen ser ut. Och nu har den frusit upp i vinter, så det blir ett helvete till våren, säger Bertil Degerman.
Han berättar att vägen byggdes 1929 av arbetare med spett, spadar och kärror. Dåtidens fyllning var stenar, men de kommer upp ur den blöta marken då tjälen verkar under året.
"Samma sak igen"
Det leder till knölar och ojämnheter på de fyra, fem kilometrarna mellan Degerselet och Sundsnäs.
- Det har varit många förbättringar. Då ser det bra ut ett år, men sedan fryser det upp och så är det samma sak igen, säger Bertil Degerman.
I Sörbyn och Gunnarsbyn finns många som pendlar till sina arbeten i Boden, berättar han. Så det handlar inte precis om någon väg där en bil passerar var fjärde timme.
Varsågod, Vägverket

- Dessutom går här många timmertransporter och husvagnar till campingen i Sörbyn. Det har till och med hänt att de fått punktering på grund av vägen, säger Ragnar Engman.
Han har ett förslag till Vägverket.
- Det som behöver göras är att man gräver upp vägen rejält och ordnar ordentlig avdikning med normal avrinning.
Svar direkt från Kjell Johansson, projektledare drift, Vägverkets driftområde Boden. 

Vad ska ni göra åt vägen?
- Man gjorde åtgärder på väg 356 mellan Niemisel och Morjärv förra året. Då har man sparat fräsmassor som man hade tänkt nyttja till väg 757, men ingenting är beslutat. Vi ska ha ett möte på torsdag.
Kan du lämna några garantier för att det blir förbättringar?
- Det blir förbättringar, men jag kan inte garantera vad de innebär i nuläget. Det har mycket att göra med hur pengarna räcker till. Det finns planer för vägen, men om det blir mindre delmoment eller större ingrepp kan jag inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om