Flugor fångade besökarnas intresse

Danskarneval, flugornas herre och kaffeost. Några prov på vad som fanns med på Bodens försommarmarknad.
– Min testflaska visar inte antalet flugor utan kilo jag fångar, säger flugfångaren Börje Sundqvist.

Birgitta Enbuske köper kaffeost av Åsa Lindgren under försommarmarknaden. " Jag har nästan alltid kaffeost i mitt kaffe."

Birgitta Enbuske köper kaffeost av Åsa Lindgren under försommarmarknaden. " Jag har nästan alltid kaffeost i mitt kaffe."

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-06-08 17:15

Det enda som behövs är en petflaska med kork som har ett litet uppborrat hål några centimeter från korken.

-Jag har ju testat mig fram och sedan gjort en vätska, säger Börje Sundqvist.

"Hemlig" doft

Han visar upp ett rör med ett hemligt blått flytade doftmedel som han anser varit framgångsrikt för att attrahera flugor.

- Jag blev kontaktad av en granne som inte hade mindre än tolv hästar runt sitt hus. Snacka om flugproblem.

Den framgångsrika metoden innebär att man först stänker några droppar runt ingångshålet för flugorna och sedan häller resten i botten på flaskan. Resultatet när Börje prövade blev hela 1,5 kilo flugor i flaskan.

- Jag redovisar kilon inte antal flugor. Flugorna flyger in och om de lyckas ta sig ut så flyger de igen igen för de inte kan motstå lukten. De är lite dumma vilket blir deras död, säger Sundqvist.

Kaffeostsäljaren Åsa Lindgren har det lättare. Hon behöver inte prata så mycket för sin vara för den sniffar tornedalingarna upp av bara farten. Som Birgitta Enbuske. Hon låter köper på stående fot ett halv kilo kaffeost som är gjord på komjölk.

Ingen övertalning

- Den här osten är gjord av min sambos släkt i Tornedalen. Kaffeosten blir lite seg när man släpper ned biten i kaffet, säger Åsa Lindgren.

– Jag har alltid kaffeost hemma för jag tycker det är gott och passar på att köpa när jag ser att det finns, säger Birgitta Enbuske.

Förutom försäljningen bjöd även försommarmarknaden på dansuppvisning av olika åldersgruper som ingår i Dans Direction. Barnen och ungdomarna kom även dansade från centrum till marknaden som hölls på hembygdsområdet i Boden.

- Vi tränade in ett litet program med rörelser som vi tänkte köra som är lagomt svårt för alla som är med, säger läraren Catrin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om