Examen för 42 "mjuka händer"

21 nya undersköterskor utexaminerades på torsdagen från Lärcentrum i Boden. Läraren Ann-Marie Johansson var stolt över sin elevkull.- Jag känner mig trygg om jag hamnar på sjukhus och ni öppnar dörren.

Foto:

BODEN2012-11-29 13:55

Några av studenterna har varit flitiga och läst extra kurser medan andra har följt den normala studieplanen för undersköterskeutbildningen på 50 veckor. Sandra Oscarsson tillhör gruppen på fem, sex elever som redan har springvikariat.

- Jag jobbar på Sunderby sjukhus och mitt mål är att få ett fast jobb längre fram. Jag har sambo och två små barn och vill därför ha lite mer normala rutiner. Är man springvikarie då åker man när arbetsgivaren kallar. Just nu är jag på infektion, säger Sandra Oskarsson.

Tycker om att jobba med äldre
En annan elev är Pia Persson, född i Thailand. Det bästa med utbildningen för hennes del är att kunna skaffa sig ett yrke för det blir lättare att få ett arbete.

- Just nu jobbar jag som vikarie på äldreboendena Å-center och Sturegården. Jag tycker om att jobba med äldre människor, det är som att sköta om sina egna mor- och farföräldrar.

- Alla invandrare tycker jag ska utbilda sig för att kunna stå på egna ben. Man vet vad man gör om man har kunskap. Längre fram skulle jag vilja jobba med missbruksvård. Jag gick även en särskild utbildning i sommar. Vi får se vad som händer, säger Pia Persson.

Både huvudläraren Ann-Marie Johansson och extraläraren Eva Bengtsson-Ranneberg berömmer den ambitiösa klassen.

-  Klassen är en blandning av människor med olika erfarenheter och nationaliteter. Utbildningen är ett avstamp. Var inte rädda att läsa vidare, säger läraren Ann-Marie Johansson.

Mjuka händer viktigt
Goda råd hör också till examensfirandet. När man jobbar inom omsorgen, på boenden eller i hemtjänsten, handlar mycket om ett värdigt bemötande.

- Det är viktigt att ha "mjuka händer" som ska ta i människor som behöver hjälp. Ta inte heller bort rätten för dem att få gå på
toaletten. Hjälp de gamla att få mat och inte bara få en tallrik framför sig. Det är skillnaden mellan att vara utbildad. Kom ihåg det. Undersköterskor ska sprida godhet kring vård och omsorg. Lycka till, ni behövs, säger läraren Eva Bengtsson-Ranneberg.

Sedan åt undersköterskorna gräddtårta och drack kaffe. Det var de väl värda på sin examensdag.

Nu väntar arbetslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om