Ett center i hästväg

Ett center som ska bli något i hästväg. Öppet Hus av nya konferens- och rehabiliteringsanläggningen lockade många nyfikna. Men svaret vem som ska driva Bodens Hästcenter dröjer till invigningen i december.

Alf Andefors, näringslivsutvecklare vid Bodens nya tillväxtförvaltning visar upp en planskiss av hästcentrums nya område.

Alf Andefors, näringslivsutvecklare vid Bodens nya tillväxtförvaltning visar upp en planskiss av hästcentrums nya område.

Foto: Simon Eliasson

BODEN2012-08-13 21:56

- Bodens kommun har alltid tyckt att hästverksamheten varit viktig, säger Eivy Blomdahl, fullmäktiges ordförande. Hon fick äran att hälsa bodensarna välkomna till "tjuvtitten". Byggandet av ett hästcenter kostar 20 miljoner kronor och Bodens kommun ställer upp med 4,5 miljoner kronor. Bygget har tidigare beräknas stå klart redan i februari men tidsplanen har spruckit.

Namntävling
Under måndagskvällen kunde dock närings- och utvecklingschefen Jeanette Nilsson ändå visa upp ett färdigt omöblerat skal inuti de båda byggnaderna som besökarna fick kika på. Hon berättade också lite om hur det ser ut framöver med kommunens satsning på en seminarieserie med olika föreläsare.

- Det låter inte så bra med Hästcentrum så vi kommer att ha en namntävling fram tills anläggningen ska invigas i december, säger Nilsson.

Hästnäringen har stor betydelse för många bodensare i dag. Boden är också en naturlig plats för ett hästcentrum i den norra regionen genom sin långa tradition av hästverksamhet.

Invigs om fyra månader
- Intresset för Hästcentrum är stort! Vi får se framöver hur vi kan knyta upp alla hästnäringar och jobba framåt med verksamheten, säger Jeanette Nilsson.

Däremot nämnde hon inget om vem som kommer att driva hästkliniken. NSD skrev i januari att Mälaren hästklinik AB har varit med i processen som konsulter att utforma den nya hästkliniken och intresserade av att åka upp dit och operera i vissa intervaller.

Seminarier
För ett halvår sedan var ingenting klart vad gäller hästklinikens dagliga verksamhet. Om fyra månader ska anläggningen invigas. Enligt Hästcentrums projektledare Thomas Hortlund har man inte senaste månaderna inte heller diskuterat något annat namn än Mälardalens hästklinik.

- Jag tycker de som ska driva anläggningen får presentera sig själva vid invigningen, säger Jeanette Nilsson.

Fram tills dess så ägnas hösten åt en gratis seminarieserie. Den som anlitats av näringslivsförvaltningen för att hålla i projektet är företagaren Malin Winsa. Några ämnen är " lösa benbitar och halskirurgi", "bettorsakade beteendeproblem", hovråd och sjukgymnastik för hästar.

- Vi kommer även att hålla ett seminarium som innehåller information om vad kvalitetssäkring/certifiering innebär och på vilket sätt det kan ge effektivare personaladministration, anpassa företaget till miljökrav samt öka intäkterna, berättar företagaren och veterinären Lars Steinvall, vars företag också gått igenom den processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om