En doft av kärlek

Kultur- och naturpärlan Laxholmen har utsetts till värnområde för biologisk mångfald av Vattenfall. På den lilla ön föddes ett omtalat laxfiske och det hittades många rödlistade växter, som dofttickan.
- Ungkarlarna brukade ha det i bröstfickan när de var ute på dans. Doften sades locka kvinnor, säger biologen Mats Karström.

Gunnar Axheim, VD Vattenfall Vattenkraft ABm, blev bland annat uppvaktad av sin gamla skolfröken när det gällde satsningar på Laxholmen." När det blev fler finansiärer var det inga problem att ro iland satsningen med värnområde."

Gunnar Axheim, VD Vattenfall Vattenkraft ABm, blev bland annat uppvaktad av sin gamla skolfröken när det gällde satsningar på Laxholmen." När det blev fler finansiärer var det inga problem att ro iland satsningen med värnområde."

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-06-27 20:30

Invigningen under torsdagen ingår som ett led i Vattenfalls miljöarbete att skydda speciellt värdefulla naturmiljöer genom att utse dem till så kallade värnområden. Vattenfall har finansierat en inventering av naturvärdena och en utveckling av en naturstig i Laxholmen.

– Jag var ofta med mina föräldrar och tittade på forsen som pojke. Fast man är VD i Vattenfall är det ibland svårt att säga nej. Speciellt när man blir uppvaktad av sin gamla skolfröken Ingrid Bergman. Vi fick fler finansiärer och då gick det satsa på ett värnområde. Vattenfall vill vara med i utvecklingen för att behålla ett levande landskap där den biologiska mångfalden ingår, säger Gunnar Axheim, VD för Vattenfall Vattenkraft AB.

Många sällsynta arter

Biologen Mats Karström har inventerat området och funnit 17 rödlistade arter och ett drygt tiotal signalarter. Fynden menar biologen visar att Laxholmen verkligen är en kulturpärla som hyser naturvärden av högsta rang. Karström visade upp nodmyskgräs mer känt som doftgräs. Det senare används inomhus för att sprida väldoft.

- Man hängde doftgräset i sovrummen för att ge en god sömn. För mycket kunde ge en "sjuklig sömn", säger Karström.

Låsbräk ansågs användbart för att dyrka upp lås men lades också hemligt i sallader för att locka till kärlek. Den kände Carl von Linné besökte Laxholmen 1732.

– Det skedde faktiskt den 27 juni, samma dag som i dag. Helt fantastiskt. Smultronen som finns här var en av hans favoritväxter för att den sades bota gikt. På Laxholmen blommar även Linnés favoritväxt Linnea, säger biologen Mats Karström.

Historisk laxfälla

Laxholmen har i dag ett välbesökt sommarcafé och många som besöker holmen tittar på Lapptallen med en inskription från 1798. Den klättrade samen Salomon upp i efter att som fånge kastats i land där. Uppe i tallen upptäckte samen flera tusen laxar som glänste i vattnet runt ön. Fisken gjorde honom mätt och gjorde att storherrarna släppte honom fri. Adelsmännen organiserade även ett fiskeläger på Laxholmen och en flera hundra år lång fiskeepok föddes. Edefors hembygdsförening har nu sammanställt och byggt en modell av en laxfälla som fanns på holmen en gång i tiden när fisket var som störst.

–  Vi ville fortsätta hålla historien levande. På fällan öppnar man en kran så det rinner vatten, för att visa att det var genom den öppningen som laxen kom, säger Anders Johansson, ordförande för Edefors hembygdsförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om