En annorlunda men underbar dag

En annorlunda studentavslutning, men firade det gjorde man lika fullt. Sara Kemi Sundström berättade om en mycket fin finsk tradition där barn ger sin mor och mormor en gåva som tack för kunskap och stöd genom skolåren.

Ett gäng glada samhällselever springer ut. Nu väntar sommarlov och vuxenlivet.

Ett gäng glada samhällselever springer ut. Nu väntar sommarlov och vuxenlivet.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-06-12 18:03

Klassföreståndaren Tonje Eriksen på samhällsprogrammet väntade på sin avgångsklass i huvudentrén. 

– Lite konstigt är det, men de verkar ha roligt i alla fall, sa hon när hon nåddes av ljudet från andra elever som firade i en annan del av skolbyggnaden. 

Hon saknade dock den stora samlingen på Björknäsvallen. 

– Det är så pampigt på något vis.

Sara Kemi Sundström firade dubbelt. Hennes tvillingbror Oskar gick ut naturvetenskapliga programmet. Men det blev inte som det brukar. Hon var mest sugen att åka med klassen på flak genom centrum, men det gick ju inte. Alla klasser gick dock klassvis genom staden.

– Så det är lite tråkigt, men de har gjort det bästa av det ändå. Vi får ett utspring.

Varför är just det så viktigt?

– Att få springa ut ur skolan och bli välkomnad av släkt och vänner är verkligen en markering att nu är det slut.

Sara hade velat ha med sina morföräldrar, men de tillhör en riskgrupp. De mötte i stället upp där hemma så hon fick fira studenten, äta jordgubbstårta och umgås tillsammans med familjen.

– Vi är från en finsk familj och där är det tradition att man ger en brosch av guld eller silver som föreställer en lyra med en krans kring till sin mamma. Hon fick en i morse och vi ska ge en till mormor också. Lyran står för kunskap och visdom. 

Hon förklarade att man på det sättet hyllar sina föräldrar och morföräldrar, ibland även sina farföräldrar.

– Vi väckte mamma med kaffe på sängen och höll ett tal och tackade henne för all kunskap och all hjälp hon givit oss under de här åren, berättade Sara Kemi Sundström.

Peter Englundsstipendiet går till en avgångselev på samhällsprogrammet som presterat enastående, varit till glädje i nuet och som har förhoppningar på sig vad hen ska hitta på i framtiden.

– Hon briljerar i det tysta, har en fantastisk analytisk förmåga, som når ett djup som är få förunnat. Hon är en lagspelare med glimten i ögat, som tänker sig noga för innan hon agerar. Resultatet blir övertygande och prestationerna fabulösa. 

Med de orden presenterade Tonje Eriksen årets kandidat, Linnea Åström.

Erik Öyen tog emot Bernadottegymnasiets stipendium. Det tilldelas den avgångselev som under sin studietid varit ett gott föredöme i sann Bernadotteanda, det vill säga har varit en god kamrat och är en god ambassadör för verksamheten.

Karta: Björknäsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!