Det våras för konsten

Bodens konstförenings vårsalong är ett säkert vårtecken. Ordföranden Inger Nordlund är glad att amatörkonstnärerna lever i ett land som är så roligt att måla av.- Konst ska ofta provocera, men bilder kan också väcka tacksamhet och stilla ro, säger hon.

Foto:

BODEN2013-03-30 15:57

Ett exempel är Rebecca Säfströms tavla " med extra mycket kärlek" som föreställer en mamma som bakar bullar med sina barn. Pojken slickar sig om munnen. Det gör att det själv vattnas i munnen.

Det är 17 personer som totalt ställer ut 58 tavlor. Motivet är fritt, så det blir en blandning av allt, med viss övervikt för natur och stugor. Det kan delvis bero på att föreningens målarutflykter oftast sker på våren och hösten.

Vårsalongen är definitivt en av vårens höjdpunkter. Det är både nybörjare och andra som funnits med länge i föreningen som ställer ut.

Särbons förtjänst
Astrid Tano gick med i föreningen i höstas. Det var hennes särbos förtjänst.

- Hon har alltid varit fascinerad av att måla. Jag tyckte hon skulle gå med i någon grupp, säger särbon Ulf Åhlander.

Själv tycker Astrid Tano att hon hamnat i en trevlig, skapande grupp där man får chans att lära sig nya målartekniker.

- Fast jag har fastnat för akvarellmålningar, fast det inte är så lätt. Jag ser det som en utmaning. Att vara med på utställning känns lite nervöst men mest spännande, säger Astrid Tano.

Rutinerade medlemmen Eva Stenbergs akvarell "Får" är svår att gå förbi utan att röra vid tavlan. Fårens ull består nämligen av fin sand som lagts på innan målningen har torkat.

- Vi fick lära oss tekniken på en kurs. Det är lite annorlunda och häftigt. Jag fotade fåren hos en bekant i Buddbyn och målade av fåren utifrån fotot. Annars hade det blivit svårt, säger Stenberg och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om