De säljer trädgård för att odla sina fritidsintressen

Ett familjeföretag som funnits i 90 år i Boden är till salu. Fagernäs Trädgård är ute till försäljning.
- Vi vill bli pensionärer och kunna odla våra fritidsintressen, säger Yvonne Goldkuhl, en av fyra delägare.

Nu har de snart sålt sin sista blomma. Nu säljer släkten Goldkuhls familjens fina Fagernäs Trädgård. Visst känns det vemodigt men ändå roligt att få gå i pension. Vi har en massa intressen att odla", säger alla delägarna Bernt Goldkuhl, "Anki" Goldkuhl-Nilsson, makarna Yvonne och Björn Goldkuhl.

Nu har de snart sålt sin sista blomma. Nu säljer släkten Goldkuhls familjens fina Fagernäs Trädgård. Visst känns det vemodigt men ändå roligt att få gå i pension. Vi har en massa intressen att odla", säger alla delägarna Bernt Goldkuhl, "Anki" Goldkuhl-Nilsson, makarna Yvonne och Björn Goldkuhl.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-06-24 15:06

Generationen Goldkuhl är förknippat med Fagernäs Trädgård som är en av de äldsta och mest kända trädgårdarna i länet. 1921 flyttade Gillis Goldkuhl från Småland till Norrbotten och Boden för att lära bodensarna äta grönsaker. Här träffade han sedan sin blivande fru Hildur från Luleå som liksom Gillis var intresserad av att odla grönsaker och blommor. I Fagernäs slog de sig ner, bildade familj och startade Goldkuhls Handelsträdgård. På den vägen är det.

- Först jobbade vi för vår farfar Gillis och sedan även Gillis söner Torsten och Karl-Olof som var våra föräldrar. Det var ju min pappa och mina kusiner Ankis och Bernts pappa som drev trädgården. Så trädgården har ägts i flera släktled och det har fungerat bra, säger Björn Goldkuhl.

"Bernt har fullt upp"

Alla Goldkuhls barn har också jobbat mer eller mindre i trädgården. Trädgården har haft öppet året runt.

– Under våren och sommaren har vi mest att göra. Då är man på jobbet vid sju eller tidigare och kommer inte hem förrän efter åtta. På vintern är det mer normala arbetstider. Så är det att ha ett säsongsarbete, säger Yvonne Goldkuhl.

De sista 25 åren har Fagernäs Trädgård som ligger efter Trädgårdsgatan, var annars, drivits av Björn, 64, hans Yvonne Goldkuhl, 64 och Björns kusiner, syskonen Bernt Goldkuhl, 63, och "Anki" Goldkul -Nilsson, 66. Alla bor i sta´n utan "Anki" som bor i Bredåker.

Gänget är snart pensionärer också, förutom Bernt. Han känner sig inte heller som pensionär än. Bernt som även är fårfarmare vid sidan om har även en fru som driver ett eget café.

– Jag tror Bernt ändå har rätt fullt upp, även om vi andra vill gå i pension, säger släkttrion.

Glada och upprymda

– Visst är det så. Men jag hade nog fortsatt jobba i trädgården men nu blir det så här, säger Bernt Goldkuhl.

De andra delägarna låter glada och upprymda när de pratar om sitt liv som pensionärer. En stund som de alla verkar ha väntat på. De skojar och säger att de ska "odla" sina fritidsintressen.

En och annan blomma eller buske sätter de säkert också.

– Vi har en sommarstuga och där finns det nog någon rabatt. Sedan ska vi även se om vår skog vilket blir vårt nästa projekt, säger Yvonne Goldkuhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om