De har fått nog

En arbetsplatskonflikt med Folkets hus-chefen i Boden, Sonia Harr, i huvudrollen. Personal sägs upp och en konsultfirma gör i stället de anställdas arbetsuppgifter. I går slutade fyra biografmaskinister.- Vi har fått nog.

Maskinisterna Jana P Kivijärvi, Mikael Linneruth, Sandra Isaksson och Göran Nordblom sade upp sig i går från Folkets hus. " Arbetssituationen är omöjlig att hantera längre. Det är inte roligt att gå till jobbet längre."FOTO: Lena Leffler

Maskinisterna Jana P Kivijärvi, Mikael Linneruth, Sandra Isaksson och Göran Nordblom sade upp sig i går från Folkets hus. " Arbetssituationen är omöjlig att hantera längre. Det är inte roligt att gå till jobbet längre."FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-11-16 06:00

I går hade Jana P Kivijärvi, Sandra Isaksson, Mikael Linneruth och Göran Nordblom ett möte med Folkets huschef Sonia Harr när de meddelade henne uppsägningarna.

"Inte roligt längre"
Mikael Linneruth och Jana Kivijärvi har jobbat i tio år åt Folkets hus som maskinister. Alla fyra som sagt upp sig är timanställda och jobbar omkring 15-25 timmar per månad.

- Det kändes inte roligt längre att gå på arbetet, säger Jana Kivijärvi.

- Vi får ingen uppskattning för det jobb vi gör och uppfattas mer som en belastning. Chefen tar inget ansvar för det som hänt på arbetsplatsen. Hon följer inte las, folk får sluta eller säga upp sig. Som vi gör nu. Det rör sig om minst sju, åtta anställda som försvunnit, säger Mikael Linneruth.

Första uppgiften för Sonia Harr som ny chef i juni förra året var en omorganisation. Konflikten byggdes upp kring lasregler när städpersonalens jobb på bion kvällstid övertogs av konsultbolag, biokassans personal skulle ringas in vid behov och städavtalet för gallerian sades upp.

Vad vill du säga om konflikten och hur har ditt ledarskap påverkat det som händer?
-Jag tänker inte kommentera det. Nu ska jag fundera över vad som hänt och hur jag ska hantera det och göra en reflektion senare, säger Sonia Harr.

De anställda har också upprepade gånger sökt stöd hos Folkets husstyrelsen som leds av ordföranden, Leif Pettersson (S). De har lämnat in en egen undersökning om den psykosociala arbetsmiljön och begärt att Previa kopplas in. Pettersson har hänvisat personalen tillbaka till verksamhetschefen.

- Jag fick beskedet av Pettersson att om jag inte klarade av att jobba under min chef skulle jag söka mig till en annan arbetsplats, säger Linneruth.

Leif Pettersson (S) hävdar att det påståendet får stå för Linneruth.

- Vi har en kostym att passa in verksamheten i som vi inte haft förut. Folkets hus är inte längre gallerialedare, städet var en del men även vaktmästeritjänsten sades upp. Det handlar här om max 100 000 kronor från städningen och några tiotusentals kronor på resten, säger Pettersson.

"Kan bli så här"
Han vill inte kommentera personalens avhopp eller uppsägningar.

- Jag ser det som en verksamhetsfråga. Chefen tar ansvaret och styrelsen lägger upp riktlinjerna.

Ska en konsult sköta personalens arbete om man ska spara?
- Det har jag ingen kommentar till. Det handlar väl om att få ut det mesta möjliga av arbetet Det måste du fråga verksamhetschefen, säger Pettersson (S).

Ska inte las följas?
- Ja, men ibland kan det bli så här. Det är inget som vi eftersträvar. Det kan chefen svara på, säger Leif Pettersson, ordförande för Folkets hus styrelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om