De gör sig redo att åka

Kompanichefen Mathias Vainionpää på första pansarskyttekompaniet vid I 19 säger att de gör sig klara att åka. "Vi packar och kontrollerar materiel och reparera småsaker som varit trasiga. Vi kommer vara beredda att lösa de uppgifter, som min chef där på plats kommer ställa."

CHEF. Kompanichef Mathias Vainionpää på första pansarskyttekompaniet vid I 19.

CHEF. Kompanichef Mathias Vainionpää på första pansarskyttekompaniet vid I 19.

Foto: Lars-Göran Norlin

Boden2016-09-19 18:30

BODEN

Han berättar att han i början av oktober åker till Gotland med cirka 130 soldater. Pansarskyttekompaniet har stridsfordon 90. Kompaniet förstärks med stödresurser såsom sjukvård, en spaningspluton och en pionjärpluton.

– Förutom att lösa beredskapsuppgifter ska vi i huvudsak genomföra ordinarie verksamhet som vi planerat här hemma under hösten. Vi ska till exempel fortsätta öva strid med våra plutoner. Vi ska genomföra skarpskjutningar på Tofta skjutfält med både pluton och kompani. Vi ska lära oss mer om Gotland och militärgeografin som råder där, så att vi kan bli bättre när vi är där. Vi ska lära oss terrängens förutsättningar och begränsningar, säger Mathias Vainionpää.

De kränkningar som rapporterats är bland annat av svenskt luftrum. På frågan om det då inte i första hand borde vara andra truppslag , som marin och flygvapen, som ska närvara på ön, svarar han:

– Marinstridskrafter och luftstridskrafterna finns representerade på en högre nivå och de kan inte jag uttala mig om, säger Mathias Vainionpää.

Luftvärn och artilleri?

– På ön kommer Mathias förband finns och sedan finns en hemvärnsbataljon, säger Mikael Frisell, regementschef på Norrbottens regemente, I19, och fortsätter:

– Marinen och flygvapnet kan finnas där med jämna mellanrum. Det skulle till exempel kunna vara så att Mathias ska skydda Visby flygbas och att han samverkar med hemvärnsförband om vi gör en beredskapsinsats. Det du tar upp kräver någon form av händelseutveckling och då måste Försvarsmakten besluta om att tillföra mer resurser. Men det är inte utgångspunkten. Mathias ska vara där, visa närvaro och bedriva utbildning och vara beredd att lösa uppgifter.

Jägarbataljonen kommer inte att vara en del av pansarskyttekompaniet på Gotland.

Kommer de vara närvarande på Gotland?

– Jägarbataljonen har fått till uppgift att vara beredd att lösa den här uppgiften också, men som vi vet så är jägarbataljonen också på väg till Mali. Så jägarbataljonen är inplanerad den senare delen av våren, då ska de med mindre delar vara beredda att lösa uppgifter på Gotland.

Numerär?

– Pluton, cirka 30, uppger Mikael Frisell.

Pansarskyttekompaniet kommer finnas på plats hösten ut.

– Det finns ett rullande schema inom Försvarsmakten. Det här förbandet ska vara där under hösten och sedan tar ett annat förband vid. Sedan är vi beredda med jägarbataljonen en mindre del senare delen av våren nästa år, säger Mikael Frisell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om