Därför är dammluckorna öppna

Vattnet släpps förbi Bodens kraftstation på grund av planerat underhåll. Båda aggregaten står still den här veckan.

FÖRLUST. På grund av planerat underhåll är båda aggregaten stängda och inget vatten får släppas genom de båda turbinerna i Bodens kraftverk. Det blir en förlust, men ingen jätteförlust, enligt Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

FÖRLUST. På grund av planerat underhåll är båda aggregaten stängda och inget vatten får släppas genom de båda turbinerna i Bodens kraftverk. Det blir en förlust, men ingen jätteförlust, enligt Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-11-07 16:02

Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall, förklarar att det pågår underhållsarbeten.

– Vi har två aggregat, så det finns två turbiner i Boden. Det ena har varit avstängt sedan den 10:e oktober och därför har vi spillt vatten där. Det andra stängdes av i morse (läs måndag morgon). Så nu kommer bägge aggregaten att vara avstängda och hela stationen kommer att stå still till och med den elfte på fredag. Då kommer de att släppas på bägge två igen.

Därför spiller man vatten nu.

Vad gör man med det aggregat som varit avstängt sedan den 10:e?

– Vad man gör i stationen är att man gör en ombyggnation i något som kallas batterirum. Det gör att man inte kan köra bägge aggregaten, utan då får man växelvis stänga av dem. Exakt vad man gör kan jag inte svara på.

Batterirummet utgör reservström, ett back-up-system, på stationen, enligt Peter Stedt.

Varför har man stängt av båda aggregaten den här veckan?

– För nu har man arbeten i stationen som gör att inget vatten kan släppas in. Man har lite andra underhållsarbeten också, löpande underhåll av aggregaten. Det är inga stora jobb, men det är ändå jobb som kräver att man inte kan ha vatten genom turbinen. Det är planerade åtgärder.

Hur mycket ström förlorar man på att ha dammluckorna öppna?

– Det är en ständig fråga som återkommer. Man kan ju hushålla med vattnet. Den här perioden är det inte någon stor el-åtgång på grund av att det har varit ganska milt. Det har varit milt i södra Sverige också. Hade det varit i mitten på februari hade det kanske varit lite värre. Vi kan ju också göra så att vi sparar vatten i magasinen och håller igen vattnet längre upp i älven så att vi inte ska behöva spilla så mycket. Det vatten som vi sparar kan vi producera med senare. Så jag kan inte säga någon siffra. Det blir en förlust, men det blir ingen jätteförlust. Det hade varit värre om det hade varit mitt i smällkalla vintern, säger Peter Stedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om