Chefsmunk begraver Vatchareeya

På lördag begravs mördade Vatchareeya Bangsuan i Skogskyrkogårdens kapell i Boden. Sveriges högste thailändska buddhistmunk leder ceremonin.– Jag ska hjälpa familjen vidare i sorgen, säger abboten Phramaha Boonthin Taosiri.

Chitrawan Sandberg samlar in pengar som är en tradition i Thailand vid begravningar. Pengarna ska skänkas till mamman. " Hon behöver allt stöd hon kan få."

Chitrawan Sandberg samlar in pengar som är en tradition i Thailand vid begravningar. Pengarna ska skänkas till mamman. " Hon behöver allt stöd hon kan få."

Foto: Kurt Engström

BODEN2013-12-13 16:26

Han är i dag chefsmunk i Buddharama Temple på Värmdö och blev känd när han för nio år satte igång bygget av Fredrikatemplet i Västerbotten. Det är Chitrawan Sandberg och länets thailändska förening som bjudit in honom att leda den buddhistiska begravningen i kapellet.

– Mamman ville gärna ha chefsmunkens stöd så vi betalar hans resa, säger Chitrawan Sandberg.

Landsmän har försökt stötta och hjälpa familjen på olika sätt sedan styckmordet.

– Många thailändare som finns i Boden har turats om att fara hem till mamman. Många landsmän väntas även komma till begravningen, säger Chitrawan Sandberg.

Hon har startat en penninginsamling vilket är tradition i Thailand. Man ger ett kuvert med penninggåvor till de närmaste sörjande.

– Folk ger vad de har råd med. Många som inte kommer på begravningen ger en penninggåva istället. Gåvan ska hjälpa mamman klara sig när hon återvänder till Thailand. Hon har inget arbete och kan även behöva pengar till jordfästningen i hemlandet, säger thailändskan.

Lagar all mat

Chitrawan Sandberg har även förberett mat som ska serveras begravningsgästerna. Hon åker själv förbi mammans bostad med all maten före begravningen. I Thailand bjuder man på begravningen i hemmet där även maten serveras under tiden.

– Så blir det inte här, men jag räknar med att några gäster kommer förbi på morgonen till mamman, säger Chitrawan Sandberg.

Chefsmunken Phramaha Boonthin Taosiri kommer även att ta med sig en assisterande munk under begravningen.

– Jag trodde jag skulle åka ensam men det kommer att behövas hjälp om det kommer mycket folk. Till en thailändsk begravning så bjuder man alla. I Sverige brukar det ju krävas en inbjudan, säger han.

Efter den svenska begravningen kommer Vatchareeyas kvarlevor att skickas hem till Thailand för kremering och jordfästning. Mamman har tidigare aviserat att hon kommer att lämna Sverige och bosätta sig i hemlandet. Abbot Taosiri känner familjen och har även träffat Vatchareeya personligen när hon levde.

– Det var för tidigt för henne att lämna oss. Hon var med och dansade i tempelceremonin i Fredrika. Många av hennes släkt har varit på besök i Västerbotten hos mig i templet, säger chefsmunken.

På begravningen kommer han att göra det som känns bäst för att Vatchareeya ska komma till ro.

– Jag och alla som är där ska hjälpa familjen, men även alla vänner som älskade henne att komma vidare i sorgen, säger Phramaha Boonthin Taosiri.

Skogskyrkogårdens kapell där Vatchareeya Bangsuan ska begravas på lördagen kommer att bli fullt av tillresta landsmän och andra vänner till familjen.
Skogskyrkogårdens kapell där Vatchareeya Bangsuan ska begravas på lördagen kommer att bli fullt av tillresta landsmän och andra vänner till familjen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om