Byn bjöd på skoterfest

NY VERSIONI helgen var det riktigt drag i Harads. Då kördes crosstävling med veteranskotrar.–Många tycker det är kul att både se och köra, säger Sören Sundqvist.

Robert Hammarström från Tärendö trivs med vetranskotrar och att träffa likasinnade. Därför åkta han 40 mil tur och retur för en timmes körning.

Robert Hammarström från Tärendö trivs med vetranskotrar och att träffa likasinnade. Därför åkta han 40 mil tur och retur för en timmes körning.

Foto: Lena Leffler

BODEN2014-02-24 20:46

Det är Harads byaförening som bett klubben Underdog Racing ordna något skoj under Edeforsbygdens Vinterfestival som körde igång i helgen.

–Vi har därför hittat på en tävling de sista tre åren. I år blev det en bana på en äng bakom skolan i byn, säger Sundqvist.

Till tävlingen kom 12 ekipage som fick köra tre heat på poäng. Sedan blev det ett finalheat med de bästa poängvinnarna.

–Vi vill göra det publikvänligt och kör därför flera varv. Annars är ju racet över på en halvtimme.

–Vi gör det här mest för skojs skull. Jag själv har ett museum för veteranskotrar och mopeder. Det finns ett stort intresse för veteranfordon, säger Sören Sundqvist.

Underdog Racing

Han tillhör Underdog Racing som är en liten förening med nio personer som åker runt på veteranskotertävlingar i Norr- och Västerbotten.

–Vissa tävlingar är jättestora. Det är uppåt 170-180 deltagare i vissa tävlingar. Det finns också olika tävlingsgrenar som dragracing, backe cross och oval bana som exempel, säger Sören Sundqvist.

Under lördagen sken solen över tävlingsområdet, det knattrade högljutt från motorerna och luktade nygrillat.

–Folk är väldigt hungriga här, säger Gunnar Karlsson, som stekte hamburgare.

"Inte genomtänkt"

Haradsbobon Lars Rosander fick låna sin sambo Ingelas skoter. Det visade sig att det var tuffa tag mellan veteranskotrarna under heaten.

–Lånet kanske inte var så väl genomtänkt, säger sambon, och skrattar.

Entusiasten och tärendöbon Robert Hammarström hade kört hela 40 mil för att vara med.

–Det finns inte så många tävlingar nära där jag bor. Sedan har jag mycket skoterkompisar här. De är intresserade av samma sak som jag. Min Sno-tric är från 1969. Tjusningen är väl att det inte går så fort, säger han.

"Jobbigt i blötsnön"

Tävlingsledaren Sören Sundqvist var också med och tävlande med sin Ski-Doo från 1979. Men han fick se sig frånåkt. Den enda dock som fick repa sin skoter före loppet var haradsbon Nico Urouwe.

–Jag missade därför första kvalet. Sedan gick det bra, men det var jobbigt i blötsnön.. 

Leo Sundström,4, brummar lite som en skoter låter.
Leo Sundström,4, brummar lite som en skoter låter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om