Bokfest i Boden - då skänker biblioteket bort böckerna

Spänningen stegras innan äggklockan ringer. Det gör den fyra gånger om dagen.Då får en besökare på Bodens stadsbibliotek en kasse med nya böcker men kan även fynda bland bortskänkta böcker.

Martin Hedberg och Bengt Thylander fyndar bland bortgallrade boktitlar. "Böcker har man aldrig för lite av" tycker båda.

Martin Hedberg och Bengt Thylander fyndar bland bortgallrade boktitlar. "Böcker har man aldrig för lite av" tycker båda.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-01-02 15:00

Enligt bibliotekarien Lena Sundström så har det gjorts en utrensning av böcker från förrådet. Det rör som ett hundratal olika titlar. Det är inte bara gamla böcker utan även nyare utgiven litteratur.

- Om det är kö på en ny populär bok så köper vi oftast in flera. Vi kan ju inte behålla alla. Sedan finns även böcker som inte lånats ut på flera år som därför gallras ut och skänks bort, säger Sundström.

Bokskörden rymmer en korg som fylls på allt eftersom bodensarna upptäcker och plockar på sig de gratis böckerna. NSD träffar några glada låntagare som gjort vissa fynd. Exempelvis Martin Hedberg som nyligen lånade hem Karl Schlägels bok " Terror och dröm Moskva 1937."

- Nu ligger den här så jag får boken gratis med mig hem. Kul. Jag gillar faktalitteratur bäst. Det är väl det som jag läser mest, säger Martin Hedberg.

Pensionären Bengt Thylander, är en flitig biblioteksbesökare. Han lånar allt möjligt. Det blir mycket romaner. Sedan gillar Bengt att läsa nya omtalade författares böcker.

- Jag skulle vilja läsa Göran Rosenbergs bok som vann Augustpriset och den nya kinesiska nobelpristagaren i litteratur, säger han.

Under onsdagen så fick han nöja sig med Graham Greens bok "Honörkonsuln" och Torgny Lindgrens bok 2 " Dorés bibel".

- Ett fynd. Det är bra hjärngympa att läsa böcker. Jag håller även på mycket med korsord, säger 70-åringen.

När NSD besökte biblioteket så hördes tyvärr ingen äggklocka. Ja, den ska ringa fyra gånger per dag är det tänkt under bokfesten till den 14 januari.

- Den kund som då står framför utlåningsdisken dessa gånger vinner en påse med böcker. Vi har även föreläsningar och musikuppträdande under den här perioden för besökarna, säger Lena Sundström.

Bokvinsterna är bland annat Tove Alsterdals senaste bok "I tystnad begravd "och kirunaförfattaren Åsa Larsson " Till Offer för Molok".

- Vi har även nya barnböcker ifall vi har en yngre lånekund framför oss. En kul överraskning för våra besökare helt enkelt, säger Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om