Bodenlärare i SD:s medlemsregister

Någon har olagligt anmält idrottsläraren Roger Nordmark som medlem i Sverigedemokraterna på nätet. - Usch det känns obehagligt för mig som dels undervisar invandrarbarn, dels känner många i stan, säger han.

Idrottsläraren Roger Nordmark, som är aktiv socialdemokrat, har felaktigt utpekats som sverigedemokrat på nätet. "Det känns obehagligt. Jag har varit väldigt deprimerad över att folk ska tro att det är sant. Jag undervisar ju många invandrarbarn."FOTO: Lena Leffler

Idrottsläraren Roger Nordmark, som är aktiv socialdemokrat, har felaktigt utpekats som sverigedemokrat på nätet. "Det känns obehagligt. Jag har varit väldigt deprimerad över att folk ska tro att det är sant. Jag undervisar ju många invandrarbarn."FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-10-01 05:50

Roger Nordmark, som arbetar på Sandenskolan, vill ta död på alla rykten om att han på något sätt skulle sympatisera med Sverigedemokraterna.
- Det är det sista jag skulle göra. Jag tar starkt avstånd från deras politik. Jag är aktiv medlem i Socialdemokraterna, säger han.
Roger Nordmarks namn dök upp på nätet av en ren slump. En lärare på Sandenskolan hade googlat efter medlemmar i "Sverigedemokraterna Boden" av ren nyfikenhet.
- Arbetskollegan reagerade när mitt namn dök upp och frågade mig om det stämde. Jag trodde inte att det var sant först. Det känns väldigt obehagligt och jag har mått illa av händelsen. Jag kan ju ha funnits länge på nätet utan att själv ha vetat om det, säger Roger Nordmark.
Han ringde upp sonen Claes Nordmark, socialdemokratisk politiker som bor och arbetar i Stockholm och även medverkar på NSD:s ledarsidor.
"Väldigt olustigt"
- Det kändes väldigt, väldigt olustigt när min far ringde mig med panik i rösten och berättade vad som hänt. Inom en timme hade jag fixat problemet.
Claes Nordmark ringde först till Sverigedemokraterna lokalt, men hänvisades vidare till Sverigedemokraternas centrala medlemsregister. Den person som han pratade med där uppgav att det har funnits personer som hackat deras medlemsregister.
- Personer som har hackat sidan ska sedan ha lagt ut alla personer som sökt kontakt med Sverigedemokraterna som medlemmar. Att min fars namn hamnade där beror tydligen på att någon annan ansökt om medlemskap i hans namn, säger Claes Nordmark.
Namnet borttaget
Ingen av de angivna mejladresserna som fanns på nätet är Roger Nordmarks och det uppgivna mobiltelefonnumret går till en kvinna i Heden.
- Det enda som stämde var adress och hemtelefonnummer men dessa uppgifter kan man plocka fritt från Eniro, säger Claes Nordmark.
Efter anmälan har han fått en skriftlig bekräftelse från Sverigedemokraterna att hans fars namn är borttaget som ansökande medlem.
Uppenbarliga problem
- Sverigedemokraterna skriver i svaret att de vill få ett stopp på okynnesanmälningarna. Uppenbarligen är det ett problem med medlemsregistren. Jag tror personligen att Sverigedemokraterna skulle förlora mer på detta om det var osant, säger Claes Nordmark.
Att oförskyllt bli stämplad som sverigedemokrat är något som Roger Nordmark har svårt att smälta.
- Jag har pratat med mina lärarkollegor om vad jag utsatts för och förklarat var jag står när det gäller människovärderingar. Det är så lätt att smutsa ner någons rykte. Det här är bland det värsta jag varit med om, säger Roger Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om