Boden först i Sverige med ny organisation

Tillväxtnämnden blir resultatet av sammanslagningen mellan kultur- och fritidsnämnden och näringslivsstyrelsen.- Vi är nog först i Sverige, säger Bosse strömbäck (V).

Jeanette Nilsson och Bosse Strömbäck tycker det är bra att hästcentrum nu kan byggas, trots att bara en intressent lämnat in anbud.FOTO: Lena Leffler

Jeanette Nilsson och Bosse Strömbäck tycker det är bra att hästcentrum nu kan byggas, trots att bara en intressent lämnat in anbud.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-04-26 20:02

I går kallade han och den nya förvaltningschefen Jeanette Nilsson till presskonferens för att skissa upp den nya organisationen Tillväxtförvaltningen som är klar 1 juli. Under Nilsson ska det finnas en stab och sedan fyra verksamhetschefer för näringsliv, kultur, fritid och unga.

Miljonbesparingar
Den omfattande befattningsbeskrivningen har tagits fram via ett verktyg som rekryteringsföretaget Experis har tillsammans med arbetsgivare och fack. Dessa fyra verksamhetschefer ska också ha varsin kvalificerad rådgivare till sitt förfogade.

- Rådgivarna ska hjälpa till med utredningar och underlag som krävs vilket inte är något konstigt. Dessa människor finns ju redan i organisationen så det är inga som tillkommer, säger Bosse Strömbäck (V).

- Den nya organisationen omfattar 60 personer och jag kan inte på rak arm hur mycket den gamla innehöll. Chefstjänsterna och övrig personal tillsätts med intersökande efter en urvalsprocess. Organisationsbesparingen blir två miljoner första året och sedan fyra miljoner, säger Jeanette Nilsson.

- Vi är nog först i Sverige med en sådan omorganisation, där även sociala ryms. Så det blir någon slags korsbefruktning, säger Strömbäck.

Jävsituation
När det gäller Lärcentrum som ska flyttas till Björknäsgymnasiet så har personal och fack klagat över att man flyttar en verksamhet utan att veta att den ryms. Lärcentrums chef försvinner men rektor på Komvux blir kvar efter flytten. Flera ur personalen har sagt upp sig redan.

- I dag kan man inte säga att man inte ryms. Gör man inte det finns andra alternativ. Problem finns det alltid vid alla omorganisationer. Ingen har heller hävdat att det är drömslottet eller helvetet, säger Strömbäck.

På förra kommunstyrelsen drog man också tillbaka försäljningen av Bosse Strömbäcks fastighet Snabelhuset till kommunen för ytterligare beredning. Strömbäck anmälde jäv när ärendet behandlades. Han hyr i dag ut lokalerna till en kulturförening som betalar hyra. Strömbäck är föreslagen som tilltänkt ordförande i tillväxtnämnden och kan bli jävig om ärendet som rör bidrag till fastigheten i någon form ska behandlas.

Hur ser du på det?
- Får jag inte äga en fastighet? Jag tog på mig den för att ingen annan ville ha den till slut. Det finns inga komplikationer för mig. Jag vill att kommunen ska ta över det där huset. Det skäms jag inte en sekund för. Jag vet vad det kostar för ungdomarna som far illa i dag, säger Bosse Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om