Bluff-företagare begärs i konkurs

Konfektyrboden i Boden som lät sin personal jobba i stort sett gratis begärs i konkurs av LO-TCO Rättsskydd. Det garanterar att de anställda får sina uteblivna löner.– Det har aldrig funnits några pengar att betala löner med. Det har företagaren vetat från första anställningsdagen, säger förbundsjuristen Bo Villner.

Förbundsjuristen Bo Villner LO/TCO Rättsskydd som stämt livsmedelsföretaget.

Förbundsjuristen Bo Villner LO/TCO Rättsskydd som stämt livsmedelsföretaget.

Foto: Lena Leffler

BODEN2014-02-17 18:30

Det finns inga möjligheter att betala nu heller. NSD har skrivit om de anställda.

– Vid en konkurs gäller den statliga lönegarantin. Då kan de anställda få sina pengar, säger Bo Villner, jurist på LO- TCO Rättsskydd.

Konfektyrboden säljer mums-mums och kokosbollar till livsmedelsbutiker. En av deras kunder var Coop Norrbotten. Handels har stämt Konfektyrboden i fem fall, fyra för utebliven lön och en för föreningsrättsskränkning. Flera av de unga personer som jobbat på Konfektyrboden har bara fått bråkdelen av sin lön.

– När de tagit upp det med arbetsgivaren har de blivit hotade, säger Bo Villner.

Nu har den första domen kommit. Enligt Luleå Tingsrätt har Åsa Brännvall, 20, rätt till utebliven lön på 30 000 kronor av livsmedelsföretaget som också får betala rättegångskostnaderna. Fem anställda har anmält företaget så det kan bli fler domar i tingsrätten.

Det är facket Handels som stämt företaget. Att företagaren dömdes att betala lön beror på att tingsrätten ansåg att bolaget funnits i två former, dels i bolagsform och dels av honom själv.

Arbetsgivaren säger beträffande de andra stämningarna att personalen varit anställda i ett bolag där han själv varit anställd. Åsa Brännvall är nöjd med domen och hoppas att även hennes andra arbetskamrat får ersättning. Domen har nu vunnit laga kraft.

Men då LO-TCO Rättsskydd gör bedömningen att företagaren inte kan betala har man i dag begärt honom i konkurs.

Om Luleå tingsrätt beslutar om konkurs utses en konkursförvaltare och de anställda kan då få sin uteblivna lön genom lönegarantin.

– Konfektyrbodens agerande leder till att skattebetalarna får stå för notan genom lönegarantin, säger Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om