Besvikelse över att inte bli antagna

Fordonsprogrammet i Boden kommer inte att få delta i certifieringen till Fordonscollage. "Vi är jättbesvikna", säger Monica Silverplats-Skytt.

BESVIKNA. Björknäs fordondprogram blev inte uttaget till certifieringen till fordonscollage.

BESVIKNA. Björknäs fordondprogram blev inte uttaget till certifieringen till fordonscollage.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-11-22 11:13

Fordonsprogrammet brottas med allt färre sökande. Att vända den trenden är en överlevnadsfråga.

För yrkesprogrammen ska det finnas lokala programråd för samverkan mellan skola och arbetsliv. På måndagen träffads programrådet för fordonsprogrammet på skolan. Förutom representanter från skolan och branschen deltog även elever.

Julia Hagberg är en av de få tjejer som går utbildningen med inriktning på tunga fordon. Hon vände sig direkt till branschföreträdarna:

– Vi är två tjejer som går här och blir ofta dåligt bemötta. Vi blir underskattade och ignorerade för att vi är tjejer, men vi är duktiga på det vi gör.

Hon berättade att hon på sin första APL, arbetsplatsförlagt lärande, fick höra att hon vara en fara för andra i verkstaden när hon skulle byta en glödlampa. Hon blev arg och gick aldrig tillbaka dit.

– Jag tänkte inte spendera min tid där. Jag tror inte så många förstår att väldigt många trycker ned oss.

Jörgen Vikström, Burlins Motor, blev mörkrädd när han lyssnade på Julia.

– Det är inte acceptabelt. Jag hoppas att det bemötandet du fick inte ska upprepas. Det är inte okey någonstans med någon form av diskriminering. Vi är ute efter kompetenta medarbetare.

I fjol hade Björknäsgymnasiet 48 förstahandssökande till årskurs ett. I år var den siffran 32. Fyra har hittills hoppat av. Fordonsprogrammet på Björknäs har tre inriktningar; transport samt utbildning till mekaniker på lätta eller tunga fordon.

– Vi vill att våra elever ska vara så anställningsbara som möjligt, sade Britt-Marie Loggert-Andrén (S), ordförande i utbildningsnämnden.

– Därför är det A och O att utbildningen är up-to-date. Kursernas mål och branschens behov måste synkroniseras, sade Monica Silverplats-Skytt.

Nu ska skolan fara på en road-trip för att ragga nya elever. En branschföreträdare tyckte att de även ska använda gamla elever som ambassadörer för utbildningen och berättade om en skola där man låter eleverna blogga.

– Vilka är bättre än ungdomarna att berätta vad de vill. Genom att träffa dem slipper vi gissa vad de tänker utan får en gemensam omvärldsbild och vari våra utmaningar ligger, sade Jörgen Vikström.

Att bli fordonscollage är ett led i arbetet att göra utbildningen attraktivare. Därför blev besvikelsen stor över att fem andra skolor ska delta i uttagningsprecessen, som avgörs nästa år. Men man har inte givit upp, enligt rektorn.

Rolf Nilsson, förstelärare på personbilsteknik, frågade Britt-Marie Loggert-Andrén om inriktningar med färre än åtta elever ska läggas ned. Hon svarade att det inte finns något sådant beslut, men att nämnden har ett underskott och måste få budgeten i balans.

– Därför kan jag inte lova att vi fortsätter köra en inriktning med alldeles för få elever.

Jörgen Vikström menade att personalen är deras viktigaste tillgång och sa att hon har hela branschens stöd.

Julia Hagberg går andra året på fordonsprogrammet och trivs. Hon rekommenderar det, om man är intresserad vill säga.

– Då är det en mycket bra utbildning.

UTBYTE. Det lokala prorgamrådet för fordonsprogrammet på Björknässkolan i Boden träffades på måndagen. Företrädare för skolan, elever och branschfolk träffades och pratade.
UTBYTE. Det lokala prorgamrådet för fordonsprogrammet på Björknässkolan i Boden träffades på måndagen. Företrädare för skolan, elever och branschfolk träffades och pratade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om