Barnen fick baka bröd

Det är varmt i bagarstugan på Björknäs hembygdsområde. Här får barn och ungdomar chansen att lära sig hantverket att baka mjukkaka.

SVÅRT. Det kan vara trixit att få upp den nykavlade mjukkakan på spjölken. William Stjärnholm, Ellen Mattsson Virding, Alicia Virding och Nathalie Mattsson Virding.

SVÅRT. Det kan vara trixit att få upp den nykavlade mjukkakan på spjölken. William Stjärnholm, Ellen Mattsson Virding, Alicia Virding och Nathalie Mattsson Virding.

Foto:

BODEN2016-11-01 20:36

Kaisa Olsson berättar att Boden Överluleå hembygdsförening står för arrangemanget som en höstlovsaktivitet.

– Alla tycker inte om att idrotta så det är ett bra alternativ till idrotten, som erbjuds under lovet.

William Stjärnholm är elva år och valda att baka idag, tisdag, för att det är roligt och för att mjukkakorna har bra smak.

Vad har du helst på mjukkakan?

– Smör och kokt skinka.

Kaisa Olsson förklarar att de tog emot de första grupperna på tisdagen. De hade en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Det är tänkt att de ska hålla på till och med torsdag om de får tillräckligt många anmälningar.

Nathalie Mattsson Virding är tolv år, snart 13.

– Det är första gången jag bakar mjukkaka, som jag kommer ihåg. Kanske gjorde jag det när jag var pytteliten. Farmor frågade om jag ville följa med henne hit och mamma jobbar, så istället för att vara hemma själv kom jag hit.

Är det svårt?

– Ibland, säger Nathalie, som både gillar ost och skinka på sin mjukkaka med smör förståss

Kaisa Olsson konstaterar att det är ett hantverk att baka mjukkaka, allt från att mjöla lagom, kavla lagom och nagga lagom.

– Sedan ska man helst inte bränna dem i ungen.

Bakning i den vedeldade ugn i bagarstugan är en kulturaktivitet och hon tycker det är roligt att ungdomarna vill lära sig.

– Vi har högt till tak. Det behöver inte bli så runt.

KUL. Alicia Virding verkar tycka att det är kul att baka mjukkaka.
KUL. Alicia Virding verkar tycka att det är kul att baka mjukkaka.

Höstlovsaktiviteter

Det är ett digert program med höstlovs aktiviteter i Boden. Här är ett axplock: Travskola på Norrtrav på onsdag, Biblioteket har tävling till och med fredag med chans att vinna läskiga böcker, gratis bowling till och med fredag för barn och ungdomar på Strajk Alley, Teater Mila på Träffpunkten/Chillet på onsdag och Skapa film med sin mobil på Havremagasinet på onsdag och fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om